Figi zapiekane z kozim serem to prosta, pyszna i elegancka przystawka. Słodkie figi, wyrazisty kozi ser, chrupiące płatki migdałów, skropione miodem i sokiem z cytryny, to świetne połączenie, idealne np. na romantyczną kolację. Figi zapiekane z kozim serem smakują wybornie, a do ich zrobienia wystarczy mniej niż pół godziny. Można też użyć innego sera, np. fety, też będzie pysznie. Gorąco polecam 🙂 Palce lizać 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 świeża figa
1 łyżeczka roladki koziej (pokruszonej)
1 łyżeczka prażonych płatków migdałów
do pokropienia miód i sok z cytryny
szczypta pieprzu
Figę nacinamy nożem na krzyż, w powstałe rowki wkładamy kawałki sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 – 18 minut, aż ser się zacznie topić. Wyjmujemy skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy szczyptą pieprzu i od razu podajemy. Smacznego 🙂
co, jak co, ale figi uwielbiam!
Mmm, z figami to pyszne 🙂
To połączenie absolutnie do mnie przemawia!
Wow, to jest fantastyczna przystawka. Szybko i smacznie 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz wspaniałego dnia,
Patryk
Przyznam,że nie jadłam jeszcze ser koziego, ale takie połączenie smaków bardzo mnie zainteresowało. I jakie pięknie się prezentuje.
Jestem ciekawa smaku koziego sera, jeszcze nigdy nie jadłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Smaczne, oryginalne, apetycznie wyglądające! 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Takich cudowności jeszcze nie jadłam
A ja właśnie kupiłam figi na promocji i zastanawiałam się jak je wykorzystać.Dziękuję za ciekawy przepis 🙂
Takiego połączenia jeszcze nie znałam 🙂
Uwielbiam zarówno figi jak i kozi ser, więc to przekąska idealna dla mnie:)
This sounds interesting. I need to try this.
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Lubię figi. 🙂
Czy figi moga byc suszone?
Nie, chodzi o świeże figi 🙂
Pozdrawiam 🙂
M