SERNIK DYNIOWY Z OREO (BEZ PIECZENIA)

przez | 5 października 2022


Sernik dyniowy z Oreo, bardzo smaczny, lekki i kolorowy. To świetny deser bez pieczenia, idealny jesienią w sezonie dyniowym. Sernik dyniowy z oreo pysznie smakuje i ładnie wygląda, szczególnie dzięki dyniowemu sernikowi o słonecznym kolorze w połączeniu z ciemnym spodem z ciasteczek oreo i białą bitą śmietaną na wierzchu. Idealnie pasuje na długie jesienne wieczory 🙂 warto spróbować 🙂
Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm)
170 g ciasteczek Oreo (waga z nadzieniem)
50 g rozpuszczonego masła
(sernik)
300 ml puree z dyni
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/4 szklanki gorącej wody

Dekoracja: bita śmietana, Oreo

Ciasteczka łącznie z nadzieniem rozdrabniamy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do puree z dyni dodajemy sok z cytryny, cukier, jogurt, cynamon i imbir oraz rozpuszczoną żelatynę, miksujemy mikserem z końcówką do ubijania, dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przelewamy na schłodzony spód na 4 – 5 godzin. Przed podaniem dekorujemy owocami, Oreo i bitą śmietaną. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „SERNIK DYNIOWY Z OREO (BEZ PIECZENIA)

    1. Magda Autor wpisu

      Ja robię w ten sposób. Dynię kroję razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwam łyżką pestki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut. Sprawdzam widelcem, czy dynia jest miękka, wyjmuję, czekam aż ostygnie, łyżką przekładam miąższ do naczynia i miksuję blenderem na gładkie purée (jeśli mam dynię hokkaido, to blenduję ze skórką). Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *