Sernik dyniowy z Oreo, bardzo smaczny, lekki i kolorowy. To świetny deser bez pieczenia, idealny jesienią w sezonie dyniowym. Sernik dyniowy z oreo pysznie smakuje i ładnie wygląda, szczególnie dzięki dyniowemu sernikowi o słonecznym kolorze w połączeniu z ciemnym spodem z ciasteczek oreo i białą bitą śmietaną na wierzchu. Idealnie pasuje na długie jesienne wieczory 🙂 warto spróbować 🙂
Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 – 22 cm)
170 g ciasteczek Oreo (waga z nadzieniem)
50 g rozpuszczonego masła
(sernik)
300 ml puree z dyni
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/4 szklanki gorącej wody
Dekoracja: bita śmietana, Oreo
Ciasteczka łącznie z nadzieniem rozdrabniamy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy dno tortownicy, mocno dociskając, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do puree z dyni dodajemy sok z cytryny, cukier, jogurt, cynamon i imbir oraz rozpuszczoną żelatynę, miksujemy mikserem z końcówką do ubijania, dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przelewamy na schłodzony spód na 4 – 5 godzin. Przed podaniem dekorujemy owocami, Oreo i bitą śmietaną. Smacznego 🙂
Mniam! Ten sernik jest obłędny 😀
Sernik uwielbiam, Orea uwielbiam… Duet wręcz idealny 🙂
Ale cudeńko! Wspaniały sernik w sam raz do jesiennej kawki:)
Dyniowy sernik… to brzmi pysznie. 🙂
Wygląda super! ;D
Cudowny deser <3
Skusiłabym się z przyjemnością 😀
Serniczek uzyskał piękny kolor 🙂
Bardzo podoba mi się ten sernik. Takiego sernika jeszcze nie jadłem, ale po zdjęciu widać, że jest przepyszny i pięknie wygląda 🙂 <3
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę pozytywnego dnia,
Patryk
Ale śliczny, idealny na jesienny deserek 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Piękny Ci wyszedł, a smak na pewno obłędny 🙂
Genialny serniczek
Jak robicie puree z dyni ?
Ja robię w ten sposób. Dynię kroję razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwam łyżką pestki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut. Sprawdzam widelcem, czy dynia jest miękka, wyjmuję, czekam aż ostygnie, łyżką przekładam miąższ do naczynia i miksuję blenderem na gładkie purée (jeśli mam dynię hokkaido, to blenduję ze skórką). Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni 🙂
Pozdrawiam,
M