FIGI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM

przez | 7 października 2022


Figi zapiekane z kozim serem to prosta, pyszna i elegancka przystawka. Słodkie figi, wyrazisty kozi ser, chrupiące płatki migdałów, skropione miodem i sokiem z cytryny, to świetne połączenie, idealne np. na romantyczną kolację. Figi zapiekane z kozim serem smakują wybornie, a do ich zrobienia wystarczy mniej niż pół godziny. Można też użyć innego sera, np. fety, też będzie pysznie. Gorąco polecam 🙂 Palce lizać 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 świeża figa
1 łyżeczka roladki koziej (pokruszonej)
1 łyżeczka prażonych płatków migdałów
do pokropienia miód i sok z cytryny
szczypta pieprzu

Figę nacinamy nożem na krzyż, w powstałe rowki wkładamy kawałki sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 – 18 minut, aż ser się zacznie topić. Wyjmujemy skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy szczyptą pieprzu i od razu podajemy. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „FIGI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM

Skomentuj Lidia Lukowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *