KURCZAK TIKKA MASALA

przez | 13 września 2022


Kurczak tikka masala to rewelacyjne danie, w którym główną rolę odgrywają kawałki kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami i aromatyczny, rozgrzewający sos. Dzięki marynowaniu kawałki mięsa są bardzo kruche i jędrne, a kremowy, pachnący przyprawami, lekko pikantny sos świetnie komponuje się z kurczakiem. Danie to rewelacyjny przykład indyjskich smaków, chociaż w praktyce łączy ze sobą kilka klasycznych przepisów pochodzących z Indii w jednej potrawie. Kurczak tikka masala to pyszna potrawa, idealnie pasuje na obiad, jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niezwykle smacznym i egzotycznym daniem. Sprawdza się też w czasie pierwszych jesiennych chłodów. Przygotowanie dania nie jest trudne i nawet bez doświadczenia w kuchni, każdy sobie z nim poradzi. Nie przerażajcie się długością przepisu, bo większość składników, to przyprawy. Do kurczaka tikka masala najlepiej podać ryż. Warto spróbować 🙂
Przepis:
2 – 3 piersi z kurczaka (o łącznej wadze około 700 gr)
(marynata)
200 gr jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
(sos)
3 łyżki oleju lub klarowanego masła
1 duża cebula drobno pokrojona
500 gr przecieru pomidorowego (passaty)
1/3 szklanki wody
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masal
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz
125 ml śmietany

Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy na 3 – 4 cm kawałki (jak na szaszłyki), wkładamy do marynaty, mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, nabijamy na patyczki do szaszłyków, smażymy na patelni grillowej po około 2 – 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz, usuwamy patyczki, przykrywamy. Na patelni z grubym dnem przygotowujemy sos, rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy przez minutę, dodajemy przyprawy, smażymy przez minutę, dodajemy passatę i wodę, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wkładamy mięso, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut, doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami sosu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, możemy posypać natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „KURCZAK TIKKA MASALA

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo ciekawe jest to danie z punktu widzenia kulinarnego, gdyż nie tylko jest daniem kuchni indyjskiej, ale również kuchni pakistańskiej. Kiedyś chciałbym wypróbować te danie, gdyż nie miałem okazji jeszcze go próbować. Dziękuję serdecznie za podzielenie się z nami tym przepisem na fantastyczne danie 🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia,
    Patryk

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.