ODWRÓCONE CIASTO Z BANANAMI

przez | 15 września 2022


Odwrócone ciasto z bananami ma same zalety. Jest bardzo smaczne, łatwe do zrobienia ze składników, które można kupić bez problemu w zwykłym sklepie. Nie trzeba nawet używać miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Lekko skarmelizowane banany pachnące cynamonem i pulchne, miękkie ciasto. Odwrócone ciasto z bananami to świetny pomysł na deser, jeśli mamy ochotę na coś prostego, smacznego i do zrobienia bez wysiłku. Można je podać z lodami albo bitą śmietaną, ale bez dodatków też fajnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 gr cukru

150 ml maślanki lub kefiru
110 ml oleju
2 jajka

3 – 4 banany (zależy od wielkości)
1 – 2 łyżeczki cynamonu

1 – 2 łyżeczki miękkiego masła, 2 – 3 łyżki cukru (do przygotowania formy)

Spód i ranty formy na tartę o średnicy 20 – 22 cm smarujemy grubo masłem i obsypujemy dokładnie cukrem. Obrane banany kroimy wzdłuż na połówki, układamy na dnie formy przecięciem w dół, posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy maślankę (kefir), olej i jajka, następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy ciasto na warstwę bananów, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 – 35 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia, na cieście kładziemy talerz i odwracamy spodem do góry ( w razie potrzeby najpierw odsuwamy delikatnie brzegi ciasta od formy). Smacznego 🙂

13 komentarzy do „ODWRÓCONE CIASTO Z BANANAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.