MUS ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWY

przez | 9 września 2022


Mus śliwkowo-czekoladowy ma lekką i aksamitną konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach. Połączenie śliwek i czekolady smakuje rewelacyjnie. Robiłam już podobny mus z różnych owoców, ten jest intensywny w smaku, trochę przypomina czeko-śliwkę. Mus śliwkowo-czekoladowy to pyszny deser pachnący cynamonem, czekoladą i owocami, świetnie umili nawet pochmurny dzień. Deser można podać z owocami lub udekorować kleksem bitej śmietany albo rozpuszczoną czekoladą. Warto się skusić 🙂
Przepis:
350 g śliwek
sok z 1/2 pomarańczy
3 suszone śliwki bez pestek
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej rozpuszczonej
1 łyżka kakao
1 białko dużego jajka

Śliwki kroimy na małe kawałki, usuwamy pestki, wkładamy do małego garnka, dodajemy sok z pomarańczy, suszone śliwki i 1 łyżkę cukru zagotowujemy w małym garnku, przykrywamy, mieszając od czasu do czasu gotujemy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aby owoce się rozpadły, miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy jeszcze raz blenderem lub mikserem z końcówką do ubijania, gdy ostygnie, dodajemy mascarpone, kakao i czekoladę, miksujemy. Białko ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy w dwóch partiach do wcześniej zmiksowanych składników, delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do małych, szklanych naczyń, wstawiamy do lodówki na 4 – 5 godzin, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „MUS ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *