Hiszpański chłodnik pomidorowy, czyli gazpacho to idealna zupa na upały. Zupa jest smaczna, orzeźwiająca, zdrowa, o pięknym energetycznym kolorze. Istnieje wiele różnych przepisów na gazpacho, w niektórych dodaje się chleb, żeby zagęścić zupę, pomidory można obierać ze skórki lub nie, ja lubię gdy gazpacho jest jak najbardziej aksamitne, dlatego usuwam i skórkę i pestki z pomidorów. Hiszpański chłodnik gazpacho ma długą historię, bo podobno pochodzi z czasów, gdy w Średniowieczu południe terytorium Hiszpanii zajmowali Maurowie. Wtedy gazpacho było przygotowywane z miąższu chleba, czosnku, oliwy, octu winnego, soli i wody. Dodatek pomidorów i papryki zawdzięczamy odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba i to bardzo dobrze, bo dzięki temu gazpacho jest naprawdę pyszne. Gazpacho można przed podaniem posypać dodatkowo małymi kawałkami pomidora, ogórka lub papryki i natką pietruszki oraz skropić oliwą. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
5 dużych, dojrzałych, mięsistych pomidorów (bez skóry i pestek)
1 mała biała cebula drobno pokrojona
1 mała czerwona papryka, obrana i drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 kromka suchego chleba bez skórki
sól i pieprz
Dodatki: pokrojony w drobną kostkę pomidor bez pestek, drobno pokrojony ogórek bez pestek, natka pietruszki, oliwa z oliwek
Chleb pokrojony w kostkę moczymy przez kilka minut w wodzie. W blenderze kielichowym miksujemy dokładnie wszystkie składniki, chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem zupę mieszamy, podajemy z dodatkami. Można też dodać kostki lodu. Smacznego 🙂
Coś wspaniałego na obiad na lato 🙂 Szybko i smacznie i to jest najfajniejsze w tym chłodniku 🙂
Przepysznie wygląda Twój chłodnik 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Oj na aktualne upały idealne 🙂
Ja jednak musiałabym zjeść na ciepło…
Pysznie i przepiękne wyglada
Uwielbiam chłodniki, ale hiszpańskiego jeszcze nie jadłam 😉
Uwielbiam pomidory, więc z pewnością posmakuje mi taka zupka:)
Zdecydowanie idealna zupa na lato 🙂
wow this looks amazing! thank you for sharing
style frontier
Jeszcze nie miałam okazji próbować tego dania
chyba nie jadlam nigdy
Jakie pyszne skladniki, rzeczywiscie idealne danie na upaly 🙂
ooo tak w sam raz na taką pogodę
Taki chłodniczek chętnie bym zjadła, idealny na upały 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo oryginalny chłodnik. Nie jadłam jeszcze takiego 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Gazpacho u mnie ciągle w planach 🙂