HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY (GAZPACHO)

przez | 27 czerwca 2022


Hiszpański chłodnik pomidorowy, czyli gazpacho to idealna zupa na upały. Zupa jest smaczna, orzeźwiająca, zdrowa, o pięknym energetycznym kolorze. Istnieje wiele różnych przepisów na gazpacho, w niektórych dodaje się chleb, żeby zagęścić zupę, pomidory można obierać ze skórki lub nie, ja lubię gdy gazpacho jest jak najbardziej aksamitne, dlatego usuwam i skórkę i pestki z pomidorów. Hiszpański chłodnik gazpacho ma długą historię, bo podobno pochodzi z czasów, gdy w Średniowieczu południe terytorium Hiszpanii zajmowali Maurowie. Wtedy gazpacho było przygotowywane z miąższu chleba, czosnku, oliwy, octu winnego, soli i wody. Dodatek pomidorów i papryki zawdzięczamy odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba i to bardzo dobrze, bo dzięki temu gazpacho jest naprawdę pyszne. Gazpacho można przed podaniem posypać dodatkowo małymi kawałkami pomidora, ogórka lub papryki i natką pietruszki oraz skropić oliwą. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
5 dużych, dojrzałych, mięsistych pomidorów (bez skóry i pestek)
1 mała biała cebula drobno pokrojona
1 mała czerwona papryka, obrana i drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 kromka suchego chleba bez skórki
sól i pieprz

Dodatki: pokrojony w drobną kostkę pomidor bez pestek, drobno pokrojony ogórek bez pestek, natka pietruszki, oliwa z oliwek

Chleb pokrojony w kostkę moczymy przez kilka minut w wodzie. W blenderze kielichowym miksujemy dokładnie wszystkie składniki, chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem zupę mieszamy, podajemy z dodatkami. Można też dodać kostki lodu. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY (GAZPACHO)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.