RACUCHY DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

przez | 13 maja 2022


Domowe racuchy drożdżowe, to danie na słodko, które pasuje na deser, śniadanie lub podwieczorek. Racuchy drożdżowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, najczęściej z dodatkiem jabłka. Ta wersja jest troszkę inna niż tradycyjna, bo zamiast jabłek zawiera kawałki rabarbaru. Racuchy drożdżowe z rabarbarem są pyszne, pulchne, z kwaskowym rabarbarem, który dodaje smaku, można je posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem, albo miodem. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
200 gr mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży

2 małe łodygi rabarbaru pokrojone w paseczki

olej do smażenia

Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód

W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy rabarbar, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂

15 myśli nt. „RACUCHY DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    O! To jest to! Jak ja dawno nie jadłam racuchów, na zdjęciu wyglądają tak słodko i soczyście! Dziękuję za twoją inspirację! Cudowny pomysł na kolejne danie, apetyczne danie 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Iwona T.

    Drożdżowe racuchy uwielbiam ale najczęściej z jabłkami, ale muszę i z rabarbarem zrobić, będzie pyszna odmiana 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.