Domowe racuchy drożdżowe, to danie na słodko, które pasuje na deser, śniadanie lub podwieczorek. Racuchy drożdżowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, najczęściej z dodatkiem jabłka. Ta wersja jest troszkę inna niż tradycyjna, bo zamiast jabłek zawiera kawałki rabarbaru. Racuchy drożdżowe z rabarbarem są pyszne, pulchne, z kwaskowym rabarbarem, który dodaje smaku, można je posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem, albo miodem. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
200 gr mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży
2 małe łodygi rabarbaru pokrojone w paseczki
olej do smażenia
Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód
W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy rabarbar, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂
To już wiadomo co jutro będzie na obiad zamiast tradycyjnych, sobotnich naleśników 🙂
Uwielbiam drożdżowe racuszki ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cudne racuszki Ci wyszły, przepis zapisuję 🙂
Jadłabym. Poczekam aż tata przywiezie rabarbar
pomysł mi się podoba i z chęcią go wypróbuję
Racuszki zawsze i wszędzie, ale chyba z rabarbarem jeszcze nie robiłam…
Ooo, racuchy drożdżowe są super 🙂
Racuchy zawsze mile widziane 🙂
Takich racuchów jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować. 😉
O losie, niemalże obśliniłam ekran! Ale mi smaka narobiłaś, lecę do ogrodu po rabarbar! 🙂
Uwielbiam wszystko, co z rabarbarem. A już ciasto drożdżowe najbardziej.
Aż ślinka leci! 🙂
Witam serdecznie ♡
O! To jest to! Jak ja dawno nie jadłam racuchów, na zdjęciu wyglądają tak słodko i soczyście! Dziękuję za twoją inspirację! Cudowny pomysł na kolejne danie, apetyczne danie 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Drożdżowe racuchy uwielbiam ale najczęściej z jabłkami, ale muszę i z rabarbarem zrobić, będzie pyszna odmiana 🙂
No takich racuszkow nikt nie odmowi. Rumiane, pulchne. A jeszcze z rabarbarem!