PASTA Z PIECZAREK

przez | 11 maja 2022


Pasta z pieczarek ma bardzo intensywny, pieczarkowy smak. Robi się ją łatwo ze składników, które można kupić właściwie w każdym sklepie. Pasta z pieczarek świetnie pasuje do świeżego pieczywa, tostów lub do faszerowania jajek. Pasta z pieczarek to prosty sposób na smaczną kolację, niebanalne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Warto spróbować 🙂
Przepis:
250 gr pieczarek
1 średnia cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka kremowego serka
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Pieczarki kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 8 – 10 minut, żeby woda odparowała, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty. Przekładamy do naczynia, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na godzinę do lodówki, podajemy udekorowaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „PASTA Z PIECZAREK

  1. Joanna

    Kocham takie pasty a z pieczarek szczególnie. W tej wersji jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.