SAŁATKA CAPRESE Z DOMOWYM PESTO

przez | 17 maja 2022


Caprese to bardzo prosta i apetyczna sałatka pochodząca z kuchni włoskiej. Podstawowy przepis zawiera tylko trzy składniki nawiązujące do koloru włoskiej flagi: czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia. Tym razem sałatka caprese zamiast listków bazylii wzbogacona została bazyliowym pesto, w którym zamiast orzeszków piniowych wykorzystałam łatwiej dostępne orzechy nerkowca. Sałatka caprese z domowym pesto jest bardzo smaczna, prosta, kolorowa, o intensywnym smaku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 pomidory
1 kulka sera mozzarella (o wadze około 250 gr)
(pesto)
1 duży pęczek bazylii
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
25 gr orzechów nerkowca
15 gr sera typu parmezan lub gran padano drobno startego
sok z połowy cytryny
około 50 ml oliwy
sól i pieprz

Najpierw przygotowujemy pesto. Orzechy podprażamy na suchej patelni. W malakserze lub blenderze miksujemy listki bazylii (możemy też dodać łodygi jeśli są miękkie i delikatne) z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli pesto jest zbyt gęste możemy dodać 2 – 3 łyżki zimnej przegotowanej wody). Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli, na wierzchu dodajemy kleksy z pesto, możemy skropić octem balsamicznym. Nie całe pesto zużyjemy od razu, możemy je przechowywać w zamykanym słoiku w lodówce do pięciu dni, na wierzch nalewamy trochę oliwy, aby nie zmieniło koloru. Pesto możemy też wykorzystać jako dodatek, np. do makaronu. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „SAŁATKA CAPRESE Z DOMOWYM PESTO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.