Biała kiełbasa pieczona w piwie to pyszne danie idealne na Wielkanoc. Przyznam się, że białą kiełbasę jem właściwie raz w roku w czasie świąt Wielkanocnych. Biała kiełbasa pieczona w piwie pysznie smakuje. Jej smak podkreśla również marynata piwno-cebulowa. Sos z cebuli, piwa, przypraw i suszonych śliwek powstały podczas pieczenia też jest niezwykle smaczny. Tak przyrządzona biała kiełbasa jest świetna zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 gr białej kiełbasy parzonej
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 – 3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majeranku
kilka suszonych śliwek
sól i pieprz
około 3/4 szklanki piwa
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, majeranek, musztardę, smażymy przez minutę, wlewamy piwo i miód, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy marynata ostygnie, dodajemy kiełbasę lekko ponacinaną z obu stron i śliwki, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na 3 – 4 godziny do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 – 40 minut, w połowie pieczenia odwracamy kiełbasę. Smacznego 🙂
Wygląda naprawdę apetycznie <3 może się skuszę aby dodać przepis do potraw Wielkanocnych ^-^.
Wyborna! Cudowna!
Uwielbiam białą kiełbasę, a taka pieczona w piwie to niebo dla kubków smakowych <3
Świetny przepis 🙂
Wyborna! Cudowna!
Uwielbiam białą kiełbasę, a taka pieczona w piwie to niebo dla kubków smakowych <3
Bardzo fajna potrawa wielkanocna! Zjadłabym takiej pieczonej kiełbasy!
Rzeczywiście idealne danie na Wielkanoc 🙂 Chętnie wykorzystam ten przepis.
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię białą kiełbaskę 🙂 Ale cudna, muszę wypróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Pysznie się prezentuje to wielkanocne danie <3
Serdeczności
uwielbiam białą kiełbasę:) ale bym jadła^^ to piwo może niekoniecznie bo jestem w ciąży… chyba że to wyparuje podczas pieczenia?:D
Myślę, że alkohol wyparuje podczas pieczenia, ale można też użyć piwa bezalkoholowego 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Fajny przepis. Jak zobaczyłam na innych blogach to wymyśliła, że na kolację w Wielki Poniedziałek zrobię pieczoną białą kiełbasę na gotowanej młodej kapuście.
Prezentuje się pysznie 🙂
Muszę przyznać się, że nie przepadam za białą kiełbasą ale ta wersja mnie bardzo zaintrygowała:) I nawet bym zjadła:)
Super pomysł i ten sos musi być pyszny – bardzo ciekawe połączenie smaków:)
bardzo lubię taka kiełbasę
Piekę czasem kurczaka w piwie i jest pyszny, kruchutki. To kiełbaska na pewno też jest pyszna 🙂