BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W PIWIE

przez | 5 kwietnia 2022


Biała kiełbasa pieczona w piwie to pyszne danie idealne na Wielkanoc. Przyznam się, że białą kiełbasę jem właściwie raz w roku w czasie świąt Wielkanocnych. Biała kiełbasa pieczona w piwie pysznie smakuje. Jej smak podkreśla również marynata piwno-cebulowa. Sos z cebuli, piwa, przypraw i suszonych śliwek powstały podczas pieczenia też jest niezwykle smaczny. Tak przyrządzona biała kiełbasa jest świetna zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
500 gr białej kiełbasy parzonej
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 – 3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majeranku
kilka suszonych śliwek
sól i pieprz
około 3/4 szklanki piwa

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy czosnek, majeranek, musztardę, smażymy przez minutę, wlewamy piwo i miód, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy marynata ostygnie, dodajemy kiełbasę lekko ponacinaną z obu stron i śliwki, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na 3 – 4 godziny do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 – 40 minut, w połowie pieczenia odwracamy kiełbasę. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W PIWIE

  1. Kathy Leonia

    uwielbiam białą kiełbasę:) ale bym jadła^^ to piwo może niekoniecznie bo jestem w ciąży… chyba że to wyparuje podczas pieczenia?:D

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Myślę, że alkohol wyparuje podczas pieczenia, ale można też użyć piwa bezalkoholowego 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Patrycja Reszko

    Fajny przepis. Jak zobaczyłam na innych blogach to wymyśliła, że na kolację w Wielki Poniedziałek zrobię pieczoną białą kiełbasę na gotowanej młodej kapuście.

    Odpowiedz
  3. Monika

    Muszę przyznać się, że nie przepadam za białą kiełbasą ale ta wersja mnie bardzo zaintrygowała:) I nawet bym zjadła:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *