Nawet jeśli jesteście na diecie, nie musicie odmawiać sobie deseru w święta. Wystarczy upiec fit babkę Wielkanocną bez mąki i cukru, z dodatkiem mąki migdałowej lub drobno tartych migdałów, miodu, cynamonu i jabłka. Fit babka wielkanocna marmurkowa pysznie smakuje, jest lekka i wilgotna. Do jednej części babki dodałam kakao, wierzch babki dekoruje rozpuszczona gorzka czekolada i trochę kolorowej posypki. Fit babka wielkanocna to idealne ciasto dla osób na diecie lub dbających o sylwetkę, gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 jajka
100 ml płynnego miodu
50 ml oleju
1 duże jabłko (o wadze około 250 gr)
200 g mąki migdałowej lub drobno tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżeczka masła + 1 łyżka kakao do przygotowania formy
Białka oddzielamy od żółtek. Rózgą mieszamy w misce żółtka z olejem i miodem dodajemy jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Dodajemy migdały wymieszane z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy. Dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po połowie do obu części ciasta, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę po jednej łyżce do foremki na babkę na przemian część z kakao i część bez (o średnicy w najszerszym miejscu około 23 cm), wysmarowanej masłem i wysypanej kakao, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 55 – 65 minut, sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy (przechowujemy ciasto w lodówce, wyjmujemy na około pół godziny przed podaniem). Smacznego 🙂
Wow piękna i apetyczna babka 🙂
Idealne przepis na teraz dla mnie
Spróbuję upiec 🙂
Babka naprawdę wygląda zjawiskowo. Z chęcią bym zjadła. 😉
Wygląda pysznie! 🙂
Wygląda bardzo smacznie;)
O kurczątko! Ale przepyszny pomysł, uwielbiam takie klasyczne przepisy w wersji fit:)
Ciasta w takie zdrowszej wersji to fajny pomysł, babka wygląda bardzo apetycznie:)
A jednak mąka jest, tylko migdałowa. Całkiem ciekawy przepis, zwłaszcza z tym jabłkiem. 🙂
Ale ładna Ci wyszła ta babeczka, taka urocza <3 I coś dla mnie bo ja alergik 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych przygotowań do Wielkanocy 🙂
Śliczna babka, chętnie bym zjadła kawałek do herbatki 🙂
Serdeczności
Ale bym spałaszowała tą babkę! Wygląda mega apetycznie 🙂
Uwielbiam ten babkowy czas, a junior jeszcze bardziej 🙂
Babka wygląda cudownie!
Nic mi się tak nie kojarzy ze świętami, jak babka właśnie! Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu!
Pozdrawiam cieplutko!
Bardzo apetycznie wyglada ta babka 🙂
Superbabeczka. Bardzo mi się podoba 🙂
babka pierwsza klasa