Paella to popularne danie kojarzące się przede wszystkim z hiszpańską kuchnią, jednak występuje również w innych krajach, w tym w Meksyku. Paella mixta zawiera oczywiście ryż, a ponadto i mięso kurczaka i owoce morza. Pozostałe składniki mogą być różne, w sezonie szparagowym, to właśnie szparagi dodają paelii smaku i elegancji. Paella mixta ze szparagami to wieloskładnikowe, wielosmakowe i efektowne danie, które będzie ozdobą każdego stołu. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
350 gramów ryżu długoziarnistego lub parboiled
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryka czerwona lub żółta drobno pokrojona
1 marchewka pokrojona w kostkę
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
500 gr kurczaka w małych kawałkach (bez kości)
szczypta szafranu mielonego
100 gr ugotowanych mrożonych krewetek (wcześniej rozmrożonych)
1 pęczek zielonych szparagów
1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
sól i pieprz
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, następnie odcinamy górną część (około 4 cm i odkładamy na później) resztę szparagów kroimy na 2 – 3 cm kawałki. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy i smażymy na małym ogniu około 2 minuty, dodajemy marchewkę, kawałki szparagów i paprykę, mieszamy, smażymy przez 2 minuty, odsuwamy na brzeg patelni, na pustej części patelni układamy kawałki kurczaka, smażymy z obu stron przez około 5 minut, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, przesuwamy na bok patelni. Ryż płuczemy zimną wodą na sitku, dodajemy na patelnię, smażymy mieszając przez 2 minuty. Szafran rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wlewamy na patelnię, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki (sprawdzamy, czy ryż jest miękki). Dodajemy krewetki i odłożone wcześniej górne końcówki szparagów, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 2 – 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂
Świetny pomysł na danie
Bardzo ciekawy przepis, nie jadłam takiego dania. 😉
Jaka pyszna propozycja.
Ależ to musi być pyszne! I takie kolorowe jest:)
Uwielbiam paelle 🙂
Przed zrobieniem paelli powstrzymuje mnie obecność w niej krewetek, bo krewetki to ja jakoś tak nie bardzo 🙂