Kotleciki z ciecierzycy, to bardzo smaczne danie, pasuje na obiad, kolację lub jako przekąska. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ciecierzyca sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto dodać jej charakteru przyprawami. Kotleciki z ciecierzycy, to pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów, w smaku przypominają popularny libański falafel. Można użyć ciecierzycy z puszki lub suchej namoczonej w wodzie, ja lubię ciecierzycę ze słoika, wydaje mi się, że ma fajniejszy smak, niż ta puszkowana. Kotleciki z ciecierzycy najlepiej podać z sosem, np. czosnkowym albo tzatziki. W każdym razie nieważne jakiej użyjemy ciecierzycy i tak będzie smacznie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 puszki ciecierzycy lub 1 duży słoik (po odsączeniu około 400 gr ciecierzycy)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry posiekanej
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka tartego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
około 1/2 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia, np. rzepakowy
Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy pulsacyjnie w malakserze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz mąki i sody), lekko miksujemy (mają pozostać grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować). Dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i mieszamy łyżką. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki o średnicy około 4 – 5 cm, obtaczamy w mące, układamy na desce, wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotleciki po 3 – 4 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i od razu podajemy, smacznego 🙂
ale ciekawy przepis, nie znałam takich kotlecików:)
Jadłam już kotleciki z cukinii, z kalafiora. Z ciecierzycy muszą być pyszne, trzeba będzie spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Jakie wspaniałe kotleciki, uwielbiam pasztet z ciecierzycy tak więc i one by mi posmakowały 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję za inspirację. Mam w domu zapasy ciecierzycy i zawsze ma problem co z niej przyrządzić. Póki co zawsze serwowałam ciecierzycę z suszonymi pomidorami 🙂
Wyglądają pysznie, z chęcią bym spróbowała 🙂
Zjadłabym takie kotleciki 😉
Chętnie bym zjadła takie kotleciki, uwielbiam falafel, więc to danie na pewno by mi smakowało:)
Witam serdecznie ♡
Zrobiło się bardzo aromatycznie. Chętnie spróbowałabym takiego kotlecika.
Ach kochana! U Ciebie to zawsze znajdę kuchenne inspiracje!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Bardzo ciekawy pomysł. Miałem kiedyś ostrą fazę na ciecierzycę to robiłam coś podobnego, ale od dłuższego czasu zapomniałam o ciecierzycy, trzeba do niej wrócić;)
Wow! This looks super yum! I need to try this.
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Nie miałam okazji jeść takich kotlecikow, ale trzeba przyznać, że wyglądają niezwykle smakowicie 🙂
Coś dla mnie!
Odpowiada mi smak ciecierzycy i chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Bardzo lubię kotleciki z ciecierzycy i czasem robię z sosem czosnkowym 🙂