Jeśli znudziły Wam się kurczaki na obiad, to polecam królika duszonego w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką. Mięso królika jest delikatne, lekkostrawne i zdrowe, a jednocześnie smaczne. Zalecane szczególnie dla dzieci i osób starszych. Do tej pory najczęściej dusiłam królika np. z dodatkiem białego wina lub cydru, tym razem to wersja z pieczarkami, marchewką i sosem śmietanowym. Królik w sosie śmietanowym to danie bardzo fajne na rodzinny niedzielny obiad. Danie jest subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i pyszne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 – 5 kawałków królika (o łącznej wadze około 900 gr)
2 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula drobno pokrojona
3 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
250 gr pieczarek (małe w całości, duże pokrojone na ćwiartki)
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól i pieprz
świeże zioła do dekoracji, np. szałwia, majeranek, oregano
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ze wszystkich stron mąką. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej z masłem, na średnim ogniu smażymy kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor, przekładamy do garnka bez tłuszczu, dodajemy listek laurowy, wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie na patelnię dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażmy przez około 3 -4 minuty mieszając, dodajemy czosnek, majeranek i marchewkę, smażymy przez 2 minuty, przekładamy do garnka z królikiem, przykrywamy, gotujemy 10 minut, wlewamy śmietankę, gotujemy przez 5 – 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane świeżymi ziołami, smacznego 🙂
Niedawno tez robiłam krolika. Bardzo delikatny
Jeszcze nigdy nie jadłam mięsa z królika 🙂
Pięknie się prezentuje too danie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cudowne danie, aż ślinka leci :*
Ściskam mocno
Tym razem nie jest to przepis dla mnie, ale na pewno sporo osób z niego skorzysta. 😉
Lubię królika. Dawno nie jadłam, bo się boję zrobić. Two przepis jest bardzo fajny.
Jeszcze nigdy nie jadłam królika, ale ten sos to coś dla mnie, do kurczaka też będzie pasować:)
Szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia i radości!
Dziękuję bardzo 🙂
Wzajemnie wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
M
jadłam raz królika, ale był kiepsko zrobiony, muszę spróbować ponownie
Boskie danie, dawno nie jadłam królika ❤
Królika jadłam tylko raz i niezbyt mi smakował. Pewnie był niekoniecznie dobrze przyżadzony.
Całe danie wygląda fantastycznie. Musze przyznać, że wieki nie jadłam już królika. 🙂
Ja też jeszcze nie jadłam królika, ale Twoje danie wygląda tak apetycznie, że chętnie bym się skusiła:)