Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zimowa zupa, która pysznie smakuje, szczególnie odgrzana na drugi dzień. Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest łatwy w przygotowaniu i zawiera składniki, które można kupić w każdym sklepie. Delikatny smak kapuśniaku wzbogaca dodatek kiełbasy, koncentratu pomidorowego i słodkiej, wędzonej papryki, a konsystencji dodają ziemniaki. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 główki białej kapusty o wadze około 700 gr
kawałek kiełbasy o wadze około 200 gr pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w kostkę
3 – 4 średnie ziemniaki obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
2 marchewki pokrojone w półplasterki
1 łyżka oleju roślinnego
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
2 listki laurowe
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzewamy masło i olej, dodajemy kiełbasę i cebulę, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty, dodajemy marchewkę i poszatkowaną kapustę, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty. Wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy listki laurowe, kminek i paprykę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 20 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorącą zupę, możemy posypać natką pietruszki lub koperkiem, smacznego 🙂
Tylko taki kapuśniak akceptuję 🙂 Przepyszny jest 🙂
Ale mi teraz narobiłaś ochoty na taki obiad… Mam jeszcze pół główki kapusty, bo mi zostało od gołąbków, to będzie jak znalazł 🙂
Super, akurat na kapuśniak 🙂
M
Wyborny, pyszny i aromatyczny kapuśniaczek!
Cudowny przepis <3
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! 🙂
Oj zjadłabym z chęcią 🙂
Kapuśniak dobra rzecz!
lubie rozne odslony kapusty
Taką zupę zawsze chętnie zjem 🙂
Uwielbiam kapuśniak. Ten wygląda naprawdę apetycznie. 😉
Uwielbiam!
Mniam. Dawno kapuśniaku nie jadłam. Może wypróbuję niedługo Twój przepis 🙂
Uwielbiam taki kapuśniaczek 🙂
Pychotka 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Jedna z moich ulubionych zup, pyszności 🙂
Pozdrawiam
It look very delicious. Thank you for sharing recipe.
Jaki apetyczny kapusniaczek. Pycha 🙂