KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ

przez | 5 stycznia 2022


Jeśli znudziły Wam się kurczaki na obiad, to polecam królika duszonego w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką. Mięso królika jest delikatne, lekkostrawne i zdrowe, a jednocześnie smaczne. Zalecane szczególnie dla dzieci i osób starszych. Do tej pory najczęściej dusiłam królika np. z dodatkiem białego wina lub cydru, tym razem to wersja z pieczarkami, marchewką i sosem śmietanowym. Królik w sosie śmietanowym to danie bardzo fajne na rodzinny niedzielny obiad. Danie jest subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i pyszne. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 – 5 kawałków królika (o łącznej wadze około 900 gr)
2 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula drobno pokrojona
3 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
250 gr pieczarek (małe w całości, duże pokrojone na ćwiartki)
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól i pieprz
świeże zioła do dekoracji, np. szałwia, majeranek, oregano

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ze wszystkich stron mąką. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej z masłem, na średnim ogniu smażymy kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor, przekładamy do garnka bez tłuszczu, dodajemy listek laurowy, wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie na patelnię dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy przez 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażmy przez około 3 -4 minuty mieszając, dodajemy czosnek, majeranek i marchewkę, smażymy przez 2 minuty, przekładamy do garnka z królikiem, przykrywamy, gotujemy 10 minut, wlewamy śmietankę, gotujemy przez 5 – 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane świeżymi ziołami, smacznego 🙂

12 komentarzy do „KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ

  1. Kinga

    Jeszcze nigdy nie jadłam królika, ale ten sos to coś dla mnie, do kurczaka też będzie pasować:)
    Szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia i radości!

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję bardzo 🙂
      Wzajemnie wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Monika

    Ja też jeszcze nie jadłam królika, ale Twoje danie wygląda tak apetycznie, że chętnie bym się skusiła:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *