KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

przez | 6 stycznia 2022


Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zimowa zupa, która pysznie smakuje, szczególnie odgrzana na drugi dzień. Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest łatwy w przygotowaniu i zawiera składniki, które można kupić w każdym sklepie. Delikatny smak kapuśniaku wzbogaca dodatek kiełbasy, koncentratu pomidorowego i słodkiej, wędzonej papryki, a konsystencji dodają ziemniaki. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 główki białej kapusty o wadze około 700 gr
kawałek kiełbasy o wadze około 200 gr pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka masła
1 cebula pokrojona w kostkę
3 – 4 średnie ziemniaki obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
2 marchewki pokrojone w półplasterki
1 łyżka oleju roślinnego
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
2 listki laurowe
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy masło i olej, dodajemy kiełbasę i cebulę, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty, dodajemy marchewkę i poszatkowaną kapustę, smażymy mieszając przez 2 – 3 minuty. Wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy listki laurowe, kminek i paprykę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 20 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorącą zupę, możemy posypać natką pietruszki lub koperkiem, smacznego 🙂

15 komentarzy do „KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

  1. Królowa Karo

    Ale mi teraz narobiłaś ochoty na taki obiad… Mam jeszcze pół główki kapusty, bo mi zostało od gołąbków, to będzie jak znalazł 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *