Chociaż Grecja kojarzy się ze słońcem i ciepłem, to zimą bywa tam też chłodno i jada się treściwe i smaczne zupy. Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy jest jedną z nich. Grecka zupa z soczewicy jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie nie jest ciężka, bo nie zawiera ani mięsa, ani żadnych tłuszczów zwierzęcych. Natomiast zawiera składniki typowo śródziemnomorskie, takie jak cebula, pomidory, czosnek, zioła, oliwę i oczywiście soczewicę. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin. Przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie, warto jednak odpowiednio dobrać rodzaj soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa lub zielona, które nie rozpadają się podczas gotowania (przy czym brązowa gotuje się znacznie dłużej). Warto spróbować 🙂
Przepis:
200 gr suszonej zielonej soczewicy
1 średnia cebula drobno pokrojona
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
1 – 2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
Dodatki: ser feta, natka pietruszki
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, odsączamy na sitku. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę, oregano i czosnek, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy soczewicę, wlewamy 2 – 3 szklanki wody (zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać), dodajemy listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, dodajemy pomidory, gotujemy przez 5 minut (sprawdzamy, czy soczewica jest miękka), doprawiamy solą, pieprzem i octem. Podajemy gorącą posypaną fetą i natką pietruszki, smacznego 🙂
Bardzo lubię zupy z soczewicy 🙂
ja też, chociaż przyznam się, że niezbyt często gotuję 🙂
M
Przepis zapisany. Chętnie zrobię tę zupkę.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
O! Zdecydowanie moje smaki! Pyszna I rozgrzewająca zupa:)
idealne na zimne dni:)
Pyszna, pożywna i aromatyczna zupa <3
Bardzo lubię soczewicę 🙂 Zupę chętnie wypróbuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Zdecydowanie moje smaki, mega lubię takie zupy 🙂
suszonej zielonej soczewicy jeszcze nie używałam, najczęściej sięgam po czerwoną. Przepis i zdjęcia wyglądają pysznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
To może niekoniecznie moje smaki, ale w sumie mam ochotę wypróbować Twój przepis – może bym się w końcu przekonała do soczewicy. 🙂
Ta zupa musi być przepyszna, bardzo chętnie bym spróbowała. Szkoda, że nie można posmakować tak przez monitor, a na zdjęciu wygląda bardzo kusząco 🙂
Wygląda bardzo smacznie – nigdy nie jadłam zupy z soczewicy- czas to zmienić
Interesujący przepis chętnie wypróbuje
Od tygodni zastanawiam się, co zrobić z soczewicą. Dzięki za pomysł 🙂
Pyszna i piękna. Wkręciłabym się na miseczkę tego pachnącego cudu