GRECKA ZUPA Z SOCZEWICY (FAKES)

przez | 29 stycznia 2022


Chociaż Grecja kojarzy się ze słońcem i ciepłem, to zimą bywa tam też chłodno i jada się treściwe i smaczne zupy. Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy jest jedną z nich. Grecka zupa z soczewicy jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie nie jest ciężka, bo nie zawiera ani mięsa, ani żadnych tłuszczów zwierzęcych. Natomiast zawiera składniki typowo śródziemnomorskie, takie jak cebula, pomidory, czosnek, zioła, oliwę i oczywiście soczewicę. Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest bardzo dobrym źródłem białka oraz witamin. Przygotowanie fakes jest proste i dość szybkie, warto jednak odpowiednio dobrać rodzaj soczewicy. Najlepiej nadaje się do tego celu brązowa lub zielona, które nie rozpadają się podczas gotowania (przy czym brązowa gotuje się znacznie dłużej). Warto spróbować 🙂
Przepis:
200 gr suszonej zielonej soczewicy
1 średnia cebula drobno pokrojona
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
1 – 2 łyżki octu winnego
sól i pieprz

Dodatki: ser feta, natka pietruszki

Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, odsączamy na sitku. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę, oregano i czosnek, smażymy na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, dodajemy soczewicę, wlewamy 2 – 3 szklanki wody (zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać), dodajemy listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, dodajemy pomidory, gotujemy przez 5 minut (sprawdzamy, czy soczewica jest miękka), doprawiamy solą, pieprzem i octem. Podajemy gorącą posypaną fetą i natką pietruszki, smacznego 🙂

17 komentarzy do „GRECKA ZUPA Z SOCZEWICY (FAKES)

  1. Natalia

    To może niekoniecznie moje smaki, ale w sumie mam ochotę wypróbować Twój przepis – może bym się w końcu przekonała do soczewicy. 🙂

    Odpowiedz
  2. Słodko Słodka

    Ta zupa musi być przepyszna, bardzo chętnie bym spróbowała. Szkoda, że nie można posmakować tak przez monitor, a na zdjęciu wygląda bardzo kusząco 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *