Ciasto marchewkowe jest pyszne, lekkie i pachnące. W zimie często piekę ciasto marchewkowe, chociaż bez specjalnych ozdób. Świąteczne ciasto marchewkowe dzięki dekoracji z serka mascarpone i czekoladowych choinek wygląda bardzo efektownie. Ciasto marchewkowe przygotowuje się szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności, a dzięki świątecznym akcentom będzie ślicznie prezentować się podczas Bożego Narodzenia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na tortownicę 20 – 23 cm)
250 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
300 gr marchewki startej na tarce o dużych oczkach
4 jajka
100 gr drobnego cukru
150 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka dżemu pomarańczowego lub morelowego
(krem):
250 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
1 łyżka bardzo miękkiego masła
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
(choinki z czekolady)
50 gr czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
ozdobne posypki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki, dokładnie mieszamy. Jajka i cukier ubijamy na dużych obrotach do powstania puszystej masy, zmniejszamy obroty miksera i bardzo cienkim strumieniem wlewamy olej, miksując. Dodajemy dżem, wanilię, krótko miksujemy, następnie dodajemy startą marchewkę, suche składniki wymieszane wcześniej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 45 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy pół godziny, wyjmujemy tortownicę z ciastem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero wyjmujemy ciasto. Przed podaniem mieszamy rózgą lub mikserem mascarpone z masłem, sokiem z cytryny i miodem, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Aby wykonać choinki na papierze do pieczenia układamy małe patyczki lub wykałaczki, łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką nakładamy czekoladę, formując choinkę, tak aby pośrodku znajdował się patyczek (końcówka patyczka bez czekolady), posypujemy kolorowymi posypkami, wstawiamy na pół godziny do lodówki, wbijamy choinki w ciasto. Smacznego 🙂
Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto. 😉
Uwielbiam ciasto marchewkowe 🙂
Twoje wygląda bajecznie 🙂
Przesyłam serdeczne pozdrowienia
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo mi smakuje takie ciasto z dodatkiem marchewki 🙂
Muszę znów upiec 🙂
Serdeczności
Uwielbiam ciasta marchewkowe 😉
Smakowicie wyglada to ciasto. Musze kiedys wypróbować ,bo bardzo lubię takie wypieki 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe, niedawno upiekłam bardzo podobne, z solonym karmelem i masłem orzechowym:)
Twoje wygląda przepięknie:)
Bardzo lubię marchewkowe ciasto, dawno nei jadłam.
Ja nie mogę wchodzić na twojego bloga, bo ciągle kusisz mnie takimi pysznościami. Przepis oczywiście sobie zapisuję 😀
zawsze byłam mocno sceptyczna względem ciast marchewkowych. no bo jak… ciasto z marchewki? 😐
ale jak pierwszy raz zrobiłam to już wiedziałam, w jak dużym błędzie byłam 😀 dzięki za przepis! na pewno wypróbuję 🙂
jakie aromatyczne i korzenne!
Narobiłaś mi smaku 😀 Uwielbiam ciasto marchewkowe!
Cudeńko!
bardzo apetycznie wyglada!
Ależ to musi cudowne smakować
Niby ” zwykłe ” ciasto marchewkowe, a dzięki dodaniu serka I pięknych choinek wygląda obłędnie!:) super wykonanie Moja Droga
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ciasto marchewkowe zawsze smakuje pysznie 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale ilekroć się za niego zabieram wychodzi mi zakalec. Mam nadzieję, że Twoja receptura odczaruje moją złą passę z marchewką. Wesołych Świąt!
Mam nadzieję, że tym razem się uda 🙂
Wesołych Świąt 🙂
M
Niesamowicie wyglada, szczegolnie ten krem! I jakie wesole choineczki. Pycha!
Prześlicznie się to ciasto prezentuje 🙂