SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SELEREM KONSERWOWYM, KUKURYDZĄ I ORZECHAMI

przez | 13 grudnia 2021


Co roku na Wigilię staram się przygotować kilka dań ze śledziami. W tym roku będzie to m.in. sałatka śledziowa z selerem konserwowym, kukurydzą i orzechami. To bardzo ciekawe i niebanalne połączenie smaków, które gorąco polecam, bo sałatka smakuje pysznie. Sałatkę można wymieszać lub podać tak jak ja, pod spodem śledzie a na wierzchu seler z kukurydzą, orzechami i lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. To bardzo smaczna sałatka z prostych składników, która może stać się hitem świątecznego stołu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 gr filetów śledziowych solonych
1 słoik selera konserwowego (300 gr)
1 mała puszka kukurydzy (140 gr)
duża garść pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól i pieprz

Śledzie płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół) przez kilka godzin, w tym czasie 2 – 3 razy zmieniamy wodę (czas zależy od tego jak bardzo słone są śledzie). Odsączony seler mieszamy z odsączoną kukurydzą i orzechami, dodajemy wymieszany jogurt z majonezem, mieszamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Osuszone ręcznikiem papierowym śledzie kroimy na kawałki, układamy na dużym talerzu, na wierzch układamy pozostałe składniki lub śledzie dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SELEREM KONSERWOWYM, KUKURYDZĄ I ORZECHAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.