Co roku na Wigilię staram się przygotować kilka dań ze śledziami. W tym roku będzie to m.in. sałatka śledziowa z selerem konserwowym, kukurydzą i orzechami. To bardzo ciekawe i niebanalne połączenie smaków, które gorąco polecam, bo sałatka smakuje pysznie. Sałatkę można wymieszać lub podać tak jak ja, pod spodem śledzie a na wierzchu seler z kukurydzą, orzechami i lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. To bardzo smaczna sałatka z prostych składników, która może stać się hitem świątecznego stołu, gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 gr filetów śledziowych solonych
1 słoik selera konserwowego (300 gr)
1 mała puszka kukurydzy (140 gr)
duża garść pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sól i pieprz
Śledzie płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół) przez kilka godzin, w tym czasie 2 – 3 razy zmieniamy wodę (czas zależy od tego jak bardzo słone są śledzie). Odsączony seler mieszamy z odsączoną kukurydzą i orzechami, dodajemy wymieszany jogurt z majonezem, mieszamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Osuszone ręcznikiem papierowym śledzie kroimy na kawałki, układamy na dużym talerzu, na wierzch układamy pozostałe składniki lub śledzie dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. Smacznego 🙂
Oh good recipe darling
Coś w sam raz dla mojej mamy, ona bardzo często ostatnio jada śledzie, przepis może być urozmaiceniem:)
Gorąco polecam 🙂
M
ciekawe połączenie! 🙂
Za śledziem nie przepadam, ale sałatka chętnie zrobię.
Ciekawe połączenie z orzechami włoskimi, taka sałatka musi być pyszna:)
Bardzo podoba mi się przepis, koniecznie do zrobienia na BN, pozdrawiam. M.
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
No proszę! Ale ciekawy pomysł na śledzia, z takim się jeszcze nie spotkałam…
Dla mnie śledzie to nie, ale zapisuję przepis dla gości 🙂