ZUPA GRZYBOWA (Z SUSZONYCH GRZYBÓW)

przez | 8 grudnia 2021


Zupa grzybowa z suszonych grzybów świetnie smakuje i pięknie pachnie. Taką zupę przygotowuję na święta Bożego Narodzenia już od dawna, nie wiem dlaczego do tej pory nie publikowałam tego przepisu, ale teraz nadrabiam i gorąco polecam, bo ta zupa grzybowa z suszonych grzybów jest przepyszna. Zupę najlepiej zmiksować, bo wtedy ma bardzo kremową i aksamitną konsystencję i smakuje jeszcze lepiej 🙂
Przepis:
40 gr grzybów suszonych
1 średnia cebula pokrojona w piórka
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w 2 cm kostkę
1 ząbek czosnku pokrojony drobno
1/2 łyżeczki tymianku
3 szklanki ciepłego bulionu (np. grzybowy, warzywny)
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania

Suszone grzyby płuczemy na sitku zimną wodą, przekładamy do miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody, odstawiamy na godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i masło, wkładamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek i tymianek, smażymy minutę, dodajemy grzyby i wodę, w której się moczyły (bez osadu), przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut (sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie). 1/3 grzybów i ziemniaków odkładamy na talerz, resztę zupy miksujemy blenderem na gładko, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę gorącą z wcześniej odłożonymi ziemniakami i grzybami, posypujemy natką. Smacznego 🙂

5 komentarzy do „ZUPA GRZYBOWA (Z SUSZONYCH GRZYBÓW)

  1. Monika

    U nas zamiast zupy grzybowej jest barszcz. Wygląda jednak tak apetycznie, że chętnie ją przygotuję jeszcze przed świętami 🙂

    Odpowiedz
  2. Sys

    oooooo! zapisuję przepis, bo uwielbiam zupy grzybowe! 😀 ta wygląda obłędnie smacznie, więc chętnie ją zrobię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.