ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

przez | 20 grudnia 2021


Przyznam się, że bardzo dawno nie jadłam łazanek, a to jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej popularna zwłaszcza w zimie. Łazanki można przygotować na wiele sposobów, to jest wersja wegetariańska łazanek z kiszoną kapustą i pieczarkami, ale można do niej dodać kiełbasę lub boczek. Ważne, aby używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej, która nie jest tak zdrowa, jak kiszona. Łazanki z kapustą i pieczarkami, to proste danie idealne na okres przedświątecznego postu lub na wigilię. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 gr gotowego makaronu w kształcie łazanek, czyli małych kwadracików
500 gr kiszonej kapusty
1 średnia cebula
4 łyżki oleju roślinnego
250 gr pieczarek
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
3 łyżki oliwy

Kapustę płuczemy przez chwilę na sitku zimną wodą, odciskami, kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy kapustę, kminek, cukier, słodką paprykę, dodajemy 1 szklankę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pieczarki pokrojone na cienkie plasterki, lekko solimy, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy tymianek, smażymy przez 2 minuty, pieczarki przekładamy do kapusty, mieszamy, dodajemy masło, gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut, aby odparować ewentualny nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę, mieszamy, podajemy wymieszane z kapustą i pieczarkami. Smacznego 🙂

9 komentarzy do „ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *