MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA ORZECHOWE “POLVORONES”

przez | 18 grudnia 2021


Meksykańskie ciasteczka “polvorones” są super łatwe w wykonaniu, a jednocześnie pyszne, kruche i delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Nazwa “polvorones” pochodzi od słowa “polvo” oznaczającego pył, czyli cukier puder, w którym obtacza się ciasteczka. Obecnie ciasteczka często piecze się na święta Bożego Narodzenia, bo wyglądają trochę, jak śnieżne kuleczki, ale kiedyś na północy Meksyku często obdarowywano nimi gości weselnych, a ciasteczka nazywano weselnymi. Istnieje mnóstwo przepisów na meksykańskie ciasteczka “polvorones”, to jest najprostsza wersja z dodatkiem orzechów, w Meksyku najczęściej używa się orzechów pekan, ale orzechy włoskie też pasują. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
100 gr bardzo miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich
2 łyżki cukru pudru
około 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

W misce umieszczamy masło, przesianą mąkę, cukier i orzechy, rękami wyrabiamy ciasto, podobnie jak ciasto kruche (jeśli jest suche możemy dodać pół łyżeczki zimnej wody). Dłońmi formujemy kuleczki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy blachę z ciasteczkami, odstawiamy na 3 – 4 minuty, obtaczamy ciasteczka w cukrze pudrze, odkładamy na talerz, czekamy aż całkiem ostygną i ponownie obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy. Smacznego 🙂

8 komentarzy do „MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA ORZECHOWE “POLVORONES”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *