KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ

przez | 16 listopada 2021


Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem i fetą to fajny pomysł na bezmięsny obiad lub sycącą kolację. To proste danie, ale bardzo smaczne, nie tylko dla wielbicieli ziemniaków. Można zużyć nadmiar ziemniaków ugotowanych wcześniej. Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem i fetą są delikatne, smaczne i bardzo pożywne. Do kotletów świetnie pasują różne sosy, np. czosnkowy, grzybowy lub pomidorowy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka masła
4 – 5 łyżek mąki pszennej
50 gr sera feta
1 jajko
150 gr mrożonego szpinaku (wcześniej szpinak rozmrożony)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
5 – 6 łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę (można też utłuc). Dodajemy masło, jajko, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy szpinak, smażymy mieszając aż woda odparuje, dodajemy czosnek, pokruszoną fetę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Dłonie posypujemy mąką, (masa ziemniaczana będzie trochę kleista, ale staramy się nie dosypywać mąki, żeby placki były delikatne) łyżką nabieramy masę ziemniaczaną, formujemy na dłoni placek o grubości 5 – 6 mm na środek nakładamy łyżkę nadzienia, przykrywamy łyżką masy ziemniaczanej, formujemy placek, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy placki i smażymy po około 2 – 3 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy ciepłe z ulubionym sosem, smacznego 🙂

17 myśli nt. „KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ

  1. Syllunia

    O nie! Czemu ja tu weszłam o tej porze? :)) Uwielbiam połączenie szpinaku i fety, a w kotletach ziemniaczanych to musi być poezja smaku! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.