Brukselka pieczona ma zupełnie inny smak, niż gotowana. Nie jestem wielką fanką brukselki, nie lubię zapachu gotowanej brukselki, ale pieczona smakuje zaskakująco dobrze. Pieczona brukselka wzbogacona płatkami migdałów, czosnkiem i serem to świetny dodatek do obiadu, albo fajna przekąska z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Najlepiej wybrać brukselki jednakowej wielkości, aby upiekły się równomiernie. Gorąco polecam, pieczona brukselka może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć 🙂
Przepis:
350 gr brukselek (umyte, obrane, pokrojone na połówki)
3 łyżki oliwy
1 – 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 – 2 łyżki płatków migdałów
20 gr parmezanu lub podobnego sera drobno startego
sól, pieprz
W dużej misce mieszamy brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem (opcjonalnie octem balsamicznym). Przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, dodajemy płatki migdałów, mieszamy, pieczemy przez kolejne 10 – 15 minut lub kilka minut dłużej (sprawdzamy czy brukselka jest miękka), wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem, mieszamy i od razu podajemy, smacznego 🙂
Brukselkę uwielbiam w każdej postaci! Zapisuję sobie przepis 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
To coś dla mnie. Uwielbiam brukselkę.
Taką pieczoną brukselkę chętnie bym spróbowała, szczególnie z takimi dodatkami musi być pyszna:)
Chętnie bym spróbowała!
Pieczonej nigdy nie jadłam, ale wygląda fajnie 🙂
Uwielbiam to warzywo, narobiłaś mi smaka 🙂
It looks so good.
I know I’ll love it.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
nowa wersja pysznego warzywa!
Aż ciekawa jestem jak smakuje, bo generalnie nie przepadam za brukselką…
Jako dziecko jej nie lubiłam, ale z wiekiem pokochałam <3
Pyszna propozycja 🙂
Robiłam kiedyś pieczona brukselkę w białym winie i z serem. Była b. smaczna
wieki całe nie jadłam brukseli