Ryż smażony po chińsku z kurczakiem, to szybkie do zrobienia danie, do którego wystarczą proste składniki, czyli ryż, kurczak, cebula, marchewka, jajka. Ryż smażony po chińsku to danie, które najlepiej przygotować w woku, ale duża patelnia też się sprawdzi. Do dania można dodać różne warzywa, ja akurat poza marchewką i cebulą miałam mrożoną fasolkę, ale może być groszek, papryka. Do ryżu smażonego po chińsku najlepiej użyć ryżu ugotowanego dzień wcześniej, aby odparował i się nie kleił. Ryż smażony po chińsku z kurczakiem to fajna potrawa, którą robi się wyjątkowo łatwo, a smakuje zaskakująco smacznie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 filet z piersi kurczaka pokrojony w cienkie paski (o wadze około 250 gr)
1 mała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
szczypta ostrej papryki w proszku
1 marchewka obrana i pokrojona w słupki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 gr ugotowanego fasolki szparagowej
garść kiełków soi
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
natka pietruszki
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy 3 łyżki sosu sojowego z łyżką oleju i łyżką octu ryżowego oraz papryką, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty, mieszamy, odstawiamy na pół godziny. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i marchewkę, smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy, smażymy przez pół minuty, przekładamy na talerz. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane, doprawione solą i pieprzem jajka, smażmy, jak omlet przez około minutę, przewracamy silikonową lub drewnianą łopatką na drugą stronę, dzielimy na małe kawałki, przekładamy na talerz. Mąkę ziemniaczaną i cukier mieszamy z dwoma łyżkami wody i jedną łyżką octu ryżowego. Do woka wkładamy kurczaka z marynatą, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 3 – 4 minuty, wlewamy mąkę z wodą, cukrem i octem, mieszamy, smażymy minutę, dodajemy podsmażoną marchewkę z cebulą i czosnkiem oraz ryż, smażymy mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy usmażone jajka, fasolkę i kiełki, mieszamy, smażymy przez minutę, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie dodatkowo octem ryżowym i sosem sojowym, podajemy od razu posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂
Nigdy nie jadłam tak przygotowanego ryżu. Może czas posmakować kuchni z dalekich stron? 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Fajna i lekka propozycja na obiad.
Chętnie zrobię, bo u mnie już dawno nie było chińszczyzny 🙂
Uwielbiam takie dania 🙂
lubę takie dania, proste i pyszne