MUMIE BANANOWO-CZEKOLADOWE

przez | 26 października 2021


Mumie bananowo-czekoladowe to prosty i bardzo efektowny deser. Można je przygotować na Halloween, albo bez okazji, bo połączenie bananów i czekolady sprawdza się za każdym razem. Mumie bananowo-czekoladowe, to świetny deser, który przygotowuje się bez wysiłku, ostateczny wygląd zależy trochę od zdolności manualnych, ale myślę, że każdy sobie poradzi. Ja użyłam gotowych drażetek w kształcie oczu, jeśli takich nie macie, to można wyciąć oczka z pianek marshmallow i w środku zrobić kropkę z czekolady. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 małe banany
150 gr gorzkiej czekolady
60 gr białej czekolady
3 łyżeczki oleju bezzapachowego
4 patyczki do lodów lub do szaszłyków
drażetki oczka

Obrane banany kroimy w poprzek na pół, lepiej na nierówne połówki, aby mumie się od siebie różniły. Delikatnie nabijamy na patyczki, układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę gorzką z dwoma łyżeczkami oleju rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej, zanurzamy banany w czekoladzie, układamy na papierze, przyklejamy oczka. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju, przekładamy do rękawa cukierniczego z cienką końcówką, na bananach w czekoladzie rysujemy wzorki imitujące bandaże, mumie podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „MUMIE BANANOWO-CZEKOLADOWE

      1. Magda Autor wpisu

        Ja kupiłam w Meksyku gdzie mieszkam, niestety nie wiem gdzie w Polsce można kupić takie drażetki, ale można je zastąpić, tak jak pisałam wycinając z pianek marshmallow, albo po prostu narysować białą czekoladą 🙂
        Pozdrawiam,
        M

        Odpowiedz
  1. Luiza

    Właśnie planujemy ze znajomymi wielkie spotkanie w niedzielę, planujemy co kto przywiezie i… chyba nasze dzieciaki będą zadowolone z takich mumii 🙂 A jak nie, to tym lepiej – będzie dla nas 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *