Nie miałam wielu okazji, żeby spróbować kuchni gruzińskiej, ale roladki z bakłażana z pastą orzechową posypane granatem (badridżani) pamiętam bardzo dobrze. Roladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam kiedyś w gruzińskiej restauracji. Badridżani, to bardzo popularna przystawka i wcale się nie dziwię, bo grillowane plastry bakłażana z pyszną pastą orzechową smakują bardzo smacznie. Gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a warto je zrobić, bo to pyszna, sycąca i ciekawa potrawa kuchni gruzińskiej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie bakłażany
2 łyżki oleju
(pasta orzechowa)
200 gr orzechów włoskich (mielonych) *
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Dodatki: pestki granatu
Bakłażany kroimy na podłużne plastry o grubości około 2 – 3 mm, posypujemy solą z obu stron, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Składniki miksujemy blenderem lub w malakserze. Plastry bakłażany przekładamy do sitka, płuczemy zimną wodą, odsączamy, wycieramy ręcznikiem papierowym, smarujemy z obu stron olejem. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy bakłażany i smażymy z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Na brzeg każdego plastra bakłażana nakładamy płaską łyżkę pasty orzechowej, zwijamy roladkę. Wierzch każdej roladki smarujemy odrobiną pasty, posypujemy pestkami granatu. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Smacznego 🙂
* można też użyć orzechów włoskich wcześniej namoczonych w wodzie, odsączonych i zmielonych blenderem lub malakserem
Ale ciekawy przepis! Kompletnie nie znam kuchni gruzińskiej, ale te roladki wyglądają wyjątkowo smakowicie 🙂
Dziękuję, gorąco polecam roladki 🙂
M
Wow, to danie zrobiło na mnie duże wrażenie 🙂
Nigdy nie jadłam tak oryginalnych roladek 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Cudowne jedzonko. Robi wrażenie, to nadzienie musi nadawać tym roladkom niezwykły smak 🙂
Genialny i ciekawy przepis
Bardzo rzadko jem bakłażana , ale w takiej wersji nigdy. Zapowiada się mega smakowicie:)
Warto spróbować 🙂
M
O wow, wygląda to świetnie, aż chce się jeść.
Wow! Koniecznie muszę przyrządzić taką przekąskę!
Moja siostra uwielbia bakłażana. Ja w sumie też, ciekawa odmiana 😀
Pozdrawiam Kolorowo!
wygladaja genialnie 🙂
Wciąż odkrywam potencjał drzemiący w bakłażanach, więc chętnie spróbuję 🙂
boskie roladki
Wyobrazam sobie jakie sa pyszne, takie kolorowe i zdrowe. Pycha!
Pyszne i ślicznie podane 🙂
na pewno by mi posmakowały
Podziwiałam Twój przepis już na fp. Na pewno przygotuję, jako popisowe danie. Super danie 🙂
Ogromnie mi miło Madziu 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M