KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE Z ORZECHAMI

przez | 21 października 2021


Delikatne, kruche, cudownie pachnące cynamonem ciasteczka z orzechami. Robi się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej. Na pewno smaczniejsze i zdrowsze od ciasteczek sklepowych. Do ciasteczek dodałam orzechy pekan, ale mogą być włoskie lub laskowe. Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami, to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Wspaniale smakują i kusząco się prezentują. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
150 gramów mąki pszennej przesianej
100 gramów zimnego masła w małych kawałkach
50 gramów cukru pudru
1 żółtko
2 – 3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

10 – 12 kawałków orzechów

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez orzechów) zagniatamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kulce kładziemy kawałek orzecha i lekko dociskamy. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Smacznego 🙂

19 myśli nt. „KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE Z ORZECHAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.