HOLENDERSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

przez | 20 października 2021


Kuchnia holenderska nie jest bardzo popularna, ale ta sałatka podpatrzona w programie kulinarnym bardzo mnie zaciekawiła. Holenderska sałatka z tuńczykiem podobno jest bardzo popularna w Holandii i moim zdaniem może się podobać. Niebanalne połączenie smaków słonych, kwaskowych i słodkich świetnie się komponuje. Sałatkę podaje się trochę jak pastę kanapkową na pieczywie, można dodać liście sałaty, aby jeszcze wzbogacić smak, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/4 cebuli drobno pokrojonej
1/2 dużego jabłka drobno pokrojonego (bez gniazda nasiennego)
2 jajka ugotowane na twardo, obrane i drobno pokrojone
2 suszone pomidory odsączone z zalewy i drobno pokrojone
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
1 łyżka kaparów
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka keczupu
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Cebulę przekładamy do miski, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i lekko doprawiamy solą, mieszamy łyżką lekko ugniatając, odstawiamy na 15 minut, aby cebula zmiękła. Dodajemy jabłko skropione łyżką soku z cytryny i pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂

15 myśli nt. „HOLENDERSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.