Kuchnia holenderska nie jest bardzo popularna, ale ta sałatka podpatrzona w programie kulinarnym bardzo mnie zaciekawiła. Holenderska sałatka z tuńczykiem podobno jest bardzo popularna w Holandii i moim zdaniem może się podobać. Niebanalne połączenie smaków słonych, kwaskowych i słodkich świetnie się komponuje. Sałatkę podaje się trochę jak pastę kanapkową na pieczywie, można dodać liście sałaty, aby jeszcze wzbogacić smak, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/4 cebuli drobno pokrojonej
1/2 dużego jabłka drobno pokrojonego (bez gniazda nasiennego)
2 jajka ugotowane na twardo, obrane i drobno pokrojone
2 suszone pomidory odsączone z zalewy i drobno pokrojone
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odsączonego i rozdrobnionego widelcem
1 łyżka kaparów
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka keczupu
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Cebulę przekładamy do miski, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i lekko doprawiamy solą, mieszamy łyżką lekko ugniatając, odstawiamy na 15 minut, aby cebula zmiękła. Dodajemy jabłko skropione łyżką soku z cytryny i pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂
To na pewno jest dobre 🙂 Zapisuję, bo staram się jeść rybki jak najczęściej i bez nudy, dzięki!
Dla mnie pychota!
Fajne połączenie smaków…mniam 🙂
Ciekawy przepis pełen wyrazistych smaków 🙂
Musi być pyszne, aż chciałoby się spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
ale smacznie! lubię wszystko co ma tuńczyka 🙂
Ciekawe połączenie, trzeba kiedyś wypróbować. 😉
Pycha 🙂 Sałatki z tuńczykiem należą do moich ulubionych 🙂
Uwielbiam sałatki z tuńczykiem, ta z pewnością by mi posmakowała 😉
Nie przepadam za tuńczykiem, ale może w takim połączeniu by mi smakował 😉
Dziękuję za kolejną inspirację 🙂
Bardzo lubię tuńczyka, pyszności 🙂
Pozdrawiam serdecznie
U Ciebie jak zawsze smacznie i pięknie podane jedzonko 🙂
Serdeczności
Od razu nabrałam ochoty na takie kanapki 🙂