Delikatne, kruche, cudownie pachnące cynamonem ciasteczka z orzechami. Robi się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej. Na pewno smaczniejsze i zdrowsze od ciasteczek sklepowych. Do ciasteczek dodałam orzechy pekan, ale mogą być włoskie lub laskowe. Kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami, to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Wspaniale smakują i kusząco się prezentują. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
150 gramów mąki pszennej przesianej
100 gramów zimnego masła w małych kawałkach
50 gramów cukru pudru
1 żółtko
2 – 3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
10 – 12 kawałków orzechów
Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez orzechów) zagniatamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kulce kładziemy kawałek orzecha i lekko dociskamy. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Smacznego 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka.
Zdecydowanie bym się na nie skusiła!
Gorąco polecam 🙂
M
Ubóstwiam cynamon to coś dla mnie
Świetne ciasteczka, takie w jesiennym klimacie!
Thanks for this amazing recipe. Looks so yum!
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Pychotka 🙂 Będzie niejedna okazja, aby je przygotować 🙂
Nie jestem fanką cynamonu, ale myślę, że mój mąż byłby zachwycony
Dla mnie wersja bez orzechów bo jestem na nie uczulona 🙂
Można dodać migdały zamiast orzechów 🙂
M
Pyszne ciasteczka, lubię takie domowe słodkości 🙂
Z chęcią bym zjadła. Wyróżniaja się, bo nie wyglądają jak tradycyjne ciastka 🙂
Pozdrawiam Kolorowo!
Wyglądają naprawdę pięknie, aż szkoda zjeść 😉 Małe dzieła sztuki 🙂
Jesień musi pachnieć cynamonem! Pychotka!
chetnie je zjem:)
Nie jadam słodkości ale na te ciasteczka bym się skusiła
Mniam ! Zdecydowanie moje smaki i taki fajny kształt mają:) od razu chcę się zjeść 2;)
Świetne te ciacha, zdecydowanie moje smaki 🙂
Pyszne ciasteczka 🙂