ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I POMIDORÓW

przez | 25 października 2021

Sezon dyniowy otworzyłam już jakiś czas temu bardzo smacznym kurczakiem w sosie dyniowym i pysznym ciastem dyniowo-czekoladowym. Nie wyobrażam sobie jesieni bez pożywnej i rozgrzewającej zupy dyniowej. Tym razem to zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów, z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw. Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów świetnie smakuje, dodaje energii i rozgrzewa, ma też cudowny kolor i jedwabistą konsystencję. Można ją podać z różnymi dodatkami, ja posypuję suszonymi pomidorami i serem feta. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
800 gramów dyni w kawałkach (bez pestek i skóry)
1 cebula pokrojona na ćwiartki
2 obrane ząbki czosnku
3 pomidory pokrojone na ćwiartki
1 średni ziemniak pokrojony na ćwiartki
2 łyżki oliwy

około 700 ml bulionu
1 cm imbiru startego na tarce
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki curry w proszku
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
1/2 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki

Dodatki: feta, suszone pomidory, rozmaryn

Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa i czosnek, dodajemy oliwę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez około 45 minut. Przekładamy upieczone warzywa do garnka, dodajemy kurkumę, curry, cynamon i imbir, dolewamy bulion, gotujemy przez 10 minut, miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem (można przetrzeć przez sitko). Zupę podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

Jeśli poszukujecie apetycznych przepisów na dania z dynią w roli głównej, to koniecznie zajrzyjcie
tutaj – portal kulinarny Przepisy.pl przygotował mnóstwo kulinarnych inspiracji, z których zdecydowanie warto skorzystać.

5 myśli nt. „ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I POMIDORÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.