MUS RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI

przez | 16 czerwca 2021


Mus rabarbarowy to cudowny deser, nie tylko dla fanów rabarbaru. Ma delikatny kolor, pyszny smak, a z dodatkiem truskawek smakuje jeszcze lepiej. Jeśli kolor ma być apetyczny, to warto użyć rabarbaru o czerwonych łodygach. Mus rabarbarowy, to idealny deser na ciepły letni dzień, nie wymaga dużego wysiłku, a wygląda i smakuje wspaniale. Deser fajnie udekorować kleksem bitej śmietany lub mascarpone z miodem i listkami mięty. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
350 gr rabarbaru o czerwonym kolorze (bez liści i zdrewniałych końcówek)
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki wody
50 gr cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
125 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
Dodatki: truskawki, bita śmietana lub mascarpone wymieszane z miodem, listki mięty

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, cukier i wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 – 15 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy w malakserze lub blenderze na gładko, dodajemy żelatynę z wodą, miksujemy, dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Na dnie małych szklaneczek układamy truskawki pokrojone na pół, następnie mus rabarbarowy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy, smacznego 🙂

22 myśli nt. „MUS RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.