PASTA JAJECZNA Z BAZYLIĄ I PARMEZANEM

przez | 15 czerwca 2021


Pasta jajeczna to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Można do niej dodać różne fajne składniki, jakie lubimy lub mamy pod ręką. Przyznam się, że jeśli nie mam innych pomysłów na kanapki, to pasta jajeczna zawsze się sprawdza. Dzisiaj zapraszam na pastę jajeczną z dodatkami we włoskim stylu, czyli bazylią i parmezanem. Pasta jajeczna z bazylią i parmezanem, to fajny pomysł na śniadanie, dobrze smakuje i dodaje energii od rana. Jak każdą pastę jajeczną robi się ją szybko i łatwo, właściwie najwięcej czasu zajmuje gotowanie i obieranie jajek. Parmezan można zastąpić innym serem i też będzie smacznie. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
5 jajek ugotowanych na twardo
25 gr sera parmezan lub podobnego startego na tarce o małych oczkach
garść listków bazylii drobno pokrojonych
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Obrane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu ze świeżym pieczywem lub wstawiamy do lodówki. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „PASTA JAJECZNA Z BAZYLIĄ I PARMEZANEM

  1. Iwona

    Sałatka jajeczna z majonezem jest niezastąpiona. Ja bardzo lubię z groszkiem zielonym i cebula albo z pieczarkami

    Odpowiedz
  2. Chocolade

    Jajka jadam klasycznie – drobno pokrojone z majonezem i szczypiorkiem, doprawione solą i pieprzem, ale Twoja propozycja zdecydowanie do mnie przemawia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *