HUMMUS Z PIECZONĄ CZERWONĄ PAPRYKĄ

przez | 30 czerwca 2021


Hummus to pasta z ciecierzycy, która zdobyła wielką popularność. Też od czasu do czasu przygotowuję domowy hummus, eksperymentując z różnymi dodatkami. Tym razem to hummus z pieczoną czerwoną papryką. Ma bardzo fajny lekko dymny smak, pasuje nie tylko do pieczywa, ale także do warzyw, jako pyszny dip. Hummus z pieczoną czerwoną papryką nie wymaga wysiłku, a najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki. Koniecznie spróbujcie, bo warto się skusić 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy (o wadze 420 gr)
1 duża czerwona papryka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 – 2 łyżki pasty sezamowej tahini
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 szklanki wody
3 – 4 łyżki oliwy
sól i pieprz

Obraną paprykę pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, wyjmujemy, wkładamy do foliowej torebki, zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut, wyjmujemy paprykę i obieramy skórki. Ciecierzycę płuczemy na sitku, przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy paprykę i pozostałe składniki, miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

13 komentarzy do „HUMMUS Z PIECZONĄ CZERWONĄ PAPRYKĄ

  1. Słodko Słodka

    Muszę w końcu zrobić ten hummus mam nadzieje, że chłopaki będą jeść, ja to lubię takie rzeczy, ale oni przeważnie mają długie zęby 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *