Hummus to pasta z ciecierzycy, która zdobyła wielką popularność. Też od czasu do czasu przygotowuję domowy hummus, eksperymentując z różnymi dodatkami. Tym razem to hummus z pieczoną czerwoną papryką. Ma bardzo fajny lekko dymny smak, pasuje nie tylko do pieczywa, ale także do warzyw, jako pyszny dip. Hummus z pieczoną czerwoną papryką nie wymaga wysiłku, a najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki. Koniecznie spróbujcie, bo warto się skusić 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy (o wadze 420 gr)
1 duża czerwona papryka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 – 2 łyżki pasty sezamowej tahini
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 szklanki wody
3 – 4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Obraną paprykę pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, wyjmujemy, wkładamy do foliowej torebki, zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut, wyjmujemy paprykę i obieramy skórki. Ciecierzycę płuczemy na sitku, przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy paprykę i pozostałe składniki, miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
Hummus zawsze się sprawdza, gdy chce się coś zjeść na szybko i super jest to, że można wymyślić tyle połączeń smakowych 🙂
Muszę w końcu zrobić ten hummus mam nadzieje, że chłopaki będą jeść, ja to lubię takie rzeczy, ale oni przeważnie mają długie zęby 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
pycha!
Muszę wreszcie zrobić, do tej pory jedynie kupowałam gotowy 🙂
Warto zrobić w domu 🙂
M
Nigdy nie jadłam takiej wersji hummusu, więc chętnie bym spróbowała 🙂
Taki na pewno by mi smakował
bardzo lubię a taki domowy jest najlepszy
wygląda smakowicie 🙂
Bardzo lubię hummusa, ale takiego jeszcze nie jadłam 🙂
My goodness! This look absolutely delish! Thanks for the recipe!
xoxo
Lovely
http://www.mynameislovely.com
Hummus bardzo lubię, a z pieczona papryka nie robiłam