SURÓWKA Z MARCHEWKI, JABŁKA I KALAREPKI

przez | 28 czerwca 2021


Surówka z marchewki, jabłka i kalarepki to prosty i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Bardzo fajnie smakuje i jest bardzo uniwersalna, pasuje i do ryby i do mięsa z grilla lub pieczonego. Dodatek orzechów i delikatnego sosu wzbogaca smak, dzięki temu surówka jest jeszcze lepsza. Prosta do zrobienia, a efekt jest zaskakująco smaczny, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 średnie marchewki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
1 młoda kalarepka obrana i starta na tarce o dużych oczkach
kilka orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki
(sos)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Składniki surówki mieszamy, polewamy wymieszanymi składnikami sosu, mieszamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego 🙂

20 myśli nt. „SURÓWKA Z MARCHEWKI, JABŁKA I KALAREPKI

  1. Kasia Futka

    Pyszna i zdrowa! <3
    Wszystko co najlepsze w jednej miseczce 🙂
    Lubię takie sałatki do obiadu, ale i do samodzielnego chrupania 😀

    Odpowiedz
  2. Monika

    Surówka wygląda bardzo apetycznie! Muszę wypróbować ten przepis, bo do tej pory nie dodawałam kalarepki 🙂

    Odpowiedz
  3. Luiza

    O matko naturo,dlaczego ja nie jadłam kalarepki od czasów przedszkolnych? Przypomniałaś mi smak fantastycznej surówy (bez rodzynek i orzechów, chyba też ze zwykłą śmietaną, ale poza tym to chyba było dokładnie To!)

    Odpowiedz
  4. Iwona

    Bardzo ją lubię, robię od dawna 🙂 trzeba teraz korzystać z młodych warzyw, póki są najsmaczniejsze 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.