Kotlety z fasoli to ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych kotletów. Robi się je niezwykle prosto, a smakują naprawdę bardzo fajnie. Kotlety z fasoli to smaczne danie nie tylko dla wegetarian, myślę, że będą smakować wszystkim. Można je urozmaicić ulubionymi przyprawami lub sosem. To takie danie, które sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu, ani czasu na bardziej wykwintne potrawy. Kotlety z fasoli pasują i na obiad i na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka fasoli (o wadze 420 gr)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 żółtko
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz
2 – 3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
olej do smażenia
Dokładnie odsączoną fasolę rozdrabniamy w malakserze lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 lub 5 kotletów, panierujemy z bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
to taka wegetariańska wersja mielonych
Już od tak dawna zabieram się za zrobienie kotletów z fasoli, że w lipcu w końcu muszę je choć raz zaserwować je na obiad 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Zapisane – uwielbiam warzywne wariacje na temat mielonych 🙂
Ciekawa wersja kotletów ❤
Jeszcze nie jadłam takiej wersji, ale z chęcią bym spróbowała!
Pozdrawiam Kolorowo!
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Jadłam już kotlety z cukinii i z kalafiora. Takie z fasoli to ciekawy pomysł, muszę wypróbować 🙂
Ale bym zjadła takiego kotlecika. Mniam, normalnie zrobię sobie bo mega łatwe i pięknie się prezentują i z pewnością mega pyszne 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Muszę wypróbować, bo lubię takie eksperymenty warzywne 🙂
Wyglądają niczym klasyczne „mielone” 😉
Świetne kotleciki!
zjadlabym musze zrobic kiedys
Robiłam kiedyś kotlety z fasoli, ale z dodatkiem kaszy jaglanej. Chętnie wypróbuję i Twoją wersję 🙂
kotleciki jak najbardziej dla mnie
Uwielbiam kotlety z fasoli