KOTLETY Z FASOLI

przez | 2 lipca 2021


Kotlety z fasoli to ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych kotletów. Robi się je niezwykle prosto, a smakują naprawdę bardzo fajnie. Kotlety z fasoli to smaczne danie nie tylko dla wegetarian, myślę, że będą smakować wszystkim. Można je urozmaicić ulubionymi przyprawami lub sosem. To takie danie, które sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu, ani czasu na bardziej wykwintne potrawy. Kotlety z fasoli pasują i na obiad i na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 puszka fasoli (o wadze 420 gr)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 żółtko
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz
2 – 3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
olej do smażenia

Dokładnie odsączoną fasolę rozdrabniamy w malakserze lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 lub 5 kotletów, panierujemy z bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

17 komentarzy do „KOTLETY Z FASOLI

  1. Monika Olga

    Już od tak dawna zabieram się za zrobienie kotletów z fasoli, że w lipcu w końcu muszę je choć raz zaserwować je na obiad 🙂

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Robiłam kiedyś kotlety z fasoli, ale z dodatkiem kaszy jaglanej. Chętnie wypróbuję i Twoją wersję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *