HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY (Gazpacho)

przez | 21 czerwca 2021


Hiszpański chłodnik pomidorowy, czyli gazpacho doczekał się wielu różnych wersji. To chyba obok paelli najbardziej znana potrawa hiszpańska. Chłodnik pomidorowy jest idealny na upały, lekki i orzeźwiający. Chłodnik podaje się z różnymi dodatkami, może to być chleb lub grzanki, a nawet arbuz lub wiśnie. Ja zagęściłam zupę dodatkiem cukinii, która nie zmienia smaku, a dodaje lekkości. Dla przełamania smaku polecam pokruszony ser feta lub ser kozi, a dekoracja to listki mięty. Serdecznie polecam na upały 🙂
Przepis:
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z jednej cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz

Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach cukinię i obraną paprykę, pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez 3 minuty, wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy przez 15 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pomidory, paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny, miksujemy na gładko blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy z serem i listkami mięty, smacznego 🙂

19 komentarzy do „HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY (Gazpacho)

  1. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Wygląda apetycznie, bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam chłodniki, latem to jedna z moich ulubionych potraw 🙂 Cudowny przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Lonna

    Nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, bo wygląda pysznie 🙂 No i przy ostatnich upałach taka zupka będzie idealna 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *