CIASTO JOGURTOWE Z JABŁKIEM I KRUSZONKĄ

przez | 12 września 2024


Mięciutkie ciasto jogurtowe, kwaskowe jabłka posypane cynamonem i chrupiąca kruszonka, to sprawia, że na jednym kawałku ciasta trudno się zatrzymać. Lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciasto jogurtowe z jabłkiem i kruszonką. Ciasto jogurtowe z jabłkiem i kruszonką robi się bardzo łatwo, a smakuje i pachnie rewelacyjnie. Idealne na rodzinne spotkanie, można je podać na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Należy tylko pamiętać, aby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Ciasto jogurtowe można przygotować też z innymi sezonowymi owocami, np. maliny, morele, borówki amerykański. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto jogurtowe)
2 jajka w temperaturze pokojowej
200 g gęstego jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
50 ml oleju bezzapachowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 kwaśne jabłko obrane, pokrojone na 1 cm kostkę
1 łyżeczka cynamonu

(kruszonka)
50 g mąki pszennej tortowej
30 g zimnego masła w małych kawałkach
20 g cukru pudru

Składniki kruszonki szybko rozcieramy dłońmi lub w malakserze, aż powstaną grudki, odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy ciasto jogurtowe. W jednej misce mieszamy łyżką składniki mokre, czyli jajka, olej, jogurt i wanilię. W drugiej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko łyżką tylko do połączenia składników, przekładamy ciasto do formy keksowej (12 na 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki jabłek, posypujemy cynamonem, następnie kruszonką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, smacznego 🙂

15 komentarzy do „CIASTO JOGURTOWE Z JABŁKIEM I KRUSZONKĄ

  1. Klaudia Zuberska

    Jak okazale wygląda to ciasteczko, pychota! W naszej rodzinie wszyscy są miłośnikami ciast 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację 🙂

    Odpowiedz
  2. Edyta

    Pycha! Ciasto wyszło delikatne i rozpływające się w ustach. Następnym razem spróbuję z malinami, bo aż się prosi o eksperymenty.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ogromnie mi miło 🙂 to ciasto można upiec z różnymi owocami, z malinami też będzie pyszne 🙂

      Odpowiedz
  3. Kinga

    Ale pięknie wygląda! Chodzi za mną takie ciasto od jakiegoś czasu, może spróbuję upiec w wersji ze śliwkami:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *