TRUSKAWKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE

przez | 23 czerwca 2021


Staram się maksymalnie wykorzystać sezon truskawkowy, dlatego dzisiaj zapraszam na kolejny deser z truskawkami. Deser warstwowy z truskawek i mascarpone z białą czekoladą jest pyszny i fajnie wygląda. Truskawki z białą czekoladą i mascarpone, są mega proste i mega smaczne. Ostatnio pokochałam połączenie truskawek i białej czekolady. Wierzch warto posypać czymś chrupiącym, np. granolą lub makaronikami. Myślę, że to świetny deser, koniecznie do zrobienia w sezonie truskawkowym 🙂
Przepis:
(4 -5 porcji)
250 gr mascarpone w temperaturze pokojowej
50 gramów białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
250 gr truskawek
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki: makaroniki, granola, listki mięty

Mascarpone i białą czekoladę ubijamy mikserem do połączenia składników, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Truskawki kroimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy w małych szklanych naczyniach, na wierzch wyciskamy mascarpone z czekoladą przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki gwiazdki, wierzch posypujemy dodatkami i podajemy, smacznego 🙂

23 komentarze do „TRUSKAWKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE

  1. Edyta

    Jakie cudo, az slinka cieknie. Tez polubilam takie deserki, tylko wstawiam do zamrazalnika i mam takie niby lody. Pycha 🙂

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Cudowny przepis, idealne połączenie rozpieszczające podniebienie! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Luiza

    Ja – pas, póki nie wrócę na rower i na marszruty – Twoje przepisy będę wyłącznie zapisywać w wielkiej księdze pyszności do zrobienia 🙂 Wkrótce sobie zacznę dogadzać 🙂

    Odpowiedz
  4. Chocolade

    Akurat dzisiaj przerabiałam truskawki 😉 Postawiłam na klasykę, czyli na jogurt naturalny i cukier, a resztę zamroziłam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *