Smażone paluszki serowe to bardzo fajna przekąska. Co prawda paluszki serowe nie należą do dań dietetycznych, ale są pyszne, więc od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Na pewno najlepiej smakują z sosem, np. pomidorowym albo z żurawiną. Paluszki serowe, to prawdziwa gratka dla wielbicieli rozpuszczonego, ciągnącego sera. Ważne, aby starannie panierować ser, inaczej będzie wyciekać podczas smażenia. Do zrobienia paluszków serowych polecam twardą, żółtą mozzarellę. Warto się skusić 🙂
Przepis:
250 gr żółtej mozzarelli w kawałku
1/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki tartej bułki
szczypta soli, pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
olej do smażenia
Ser kroimy w słupki grubości 1,5 cm. Jajko doprawione lekko solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą wymieszaną z kminem umieszczamy w osobnych talerzach. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki sera panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, następnie jeszcze raz w jajku i bułce, dociskamy panierkę. Smażymy na złoto partiami, tak aby paluszki swobodnie pływały w oleju, wyjmujemy, przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy, smacznego 🙂
Na pewno są bardzo pyszne
Obłędne! Uwielbiam taki smażony serek, ale z dodatkiem kminu nie robiłam, aż tu zapachniało 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Od czasu do czasu lubię takie danie 🙂
To jest pyszne. Czasem smażę plastry żółtego sera w panierce
Mniam, ale apetycznie wygląda. Muszę zrobić 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Uwielbiam.
Bardzo lubię takie przekąski. Będę musiała spróbować tych paluszków. 😉
Jakie pyszności, uwielbiam ser wyprażany, takie paluszki też muszę zrobić:)
Gorąco polecam 🙂
M
Takich paluszków serowych jeszcze nie jadłam 🙂
Pysznie się prezentują 🙂
Cudowna przekąska, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Aż ślinka cieknie na widok tego ciągnące się sera 😀
uwielbiam takie paluszki, pyszne są maczane w sosie np czosnkowym. Mniam!
woow i ten ser!!! kuszące zdjęcie
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam paluszki serowe 🙂
O, z pewnością warto się skusić 🙂