Bakłażany duszone w aromatycznym sosie, to przepis na lekki pyszny obiad lub pyszną kolację. Jeśli lubicie dania bez mięsa złożone z warzyw, to będzie danie w sam raz dla Was. Jak już wcześniej wspominałam bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, ale duszony w aromatycznym sosie smakuje naprawdę wybornie. Jeśli chcecie wzbogacić to danie, to możecie dodać np. grillowany ser, ale bez niego też bardzo dobrze smakuje. Ja podaję ze świeżym pieczywem i odrobiną jogurtu. Bakłażany duszone w aromatycznym sosie to też fajny dodatek do obiadu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie bakłażany
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta mielonych goździków
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Od bakłażanów odcinamy końcówki, kroimy w poprzek na pół i każdy kawałek wzdłuż na pół, solimy od strony przecięcia, odkładamy na 15 minut. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i miodem. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym, każdy kawałek kroimy wzdłuż na ćwiartki. Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy przez 1 minutę, dodajemy koncentrat z przyprawami, smażymy mieszając przez około minutę, wkładamy bakłażany w jednej warstwie, dodajemy 1,5 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 20 – 25 minut. Zdejmujemy pokrywkę, delikatnie polewamy bakłażany powstałym sosem, gotujemy przez około 5 minut, aby zredukować sos, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂
Bardzo ciekawe danie, z chęcią bym spróbowała
Nie jadłam jeszcze nigdy bakłażanu. Muszę kiedyś się przełamać i spróbować zrobić.
wooooow, jak to w ogóle wygląda!! <3
Wyglądają rewelacyjnie.
Kocham warzywa, ale akurat bakłażanów nie lubię.
Cudownie smaczne! <3
Ależ one muszą być aromatyczne – pycha! 😀
Wygląda wyjątkowo apetycznie! Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Genialne to wygląda . Muszę wypróbować ten przepis
Dziękuję za przepis, bardzo chętnie z niego skorzystam. Lubię bakłażany choć ostatni raz jadłem je w zeszłym roku. 🙂
Uwielbiam bakłażana 🙂 Twój pomysł na to danie jest bardzo ciekawy i oryginalny 🙂
Pozdrawiam
Przepięknie prezentuje się to bakłażanowe danie 🙂
Jak tutaj jest pysznie, smacznie i kolorowo, będę tutaj częściej zaglądać
Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę i zapraszam ponownie 🙂
M
Super pomysł na podanie bakłażana 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
Ostatnio myślałam o baklazanach, o musace, ale może zrobię duszone
Ale fajny recept na nie drogie danie, chyba wszystko mam w domu (koncentrat na pesto zamienię;) dokupie bakłażanik i wyżerka będzie:)
pyszne musi byc to danie