BAKŁAŻANY DUSZONE W AROMATYCZNYM SOSIE

przez | 10 maja 2021


Bakłażany duszone w aromatycznym sosie, to przepis na lekki pyszny obiad lub pyszną kolację. Jeśli lubicie dania bez mięsa złożone z warzyw, to będzie danie w sam raz dla Was. Jak już wcześniej wspominałam bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, ale duszony w aromatycznym sosie smakuje naprawdę wybornie. Jeśli chcecie wzbogacić to danie, to możecie dodać np. grillowany ser, ale bez niego też bardzo dobrze smakuje. Ja podaję ze świeżym pieczywem i odrobiną jogurtu. Bakłażany duszone w aromatycznym sosie to też fajny dodatek do obiadu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie bakłażany
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta mielonych goździków
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Od bakłażanów odcinamy końcówki, kroimy w poprzek na pół i każdy kawałek wzdłuż na pół, solimy od strony przecięcia, odkładamy na 15 minut. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i miodem. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym, każdy kawałek kroimy wzdłuż na ćwiartki. Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy przez 1 minutę, dodajemy koncentrat z przyprawami, smażymy mieszając przez około minutę, wkładamy bakłażany w jednej warstwie, dodajemy 1,5 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez 20 – 25 minut. Zdejmujemy pokrywkę, delikatnie polewamy bakłażany powstałym sosem, gotujemy przez około 5 minut, aby zredukować sos, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „BAKŁAŻANY DUSZONE W AROMATYCZNYM SOSIE

  1. Misiu

    Dziękuję za przepis, bardzo chętnie z niego skorzystam. Lubię bakłażany choć ostatni raz jadłem je w zeszłym roku. 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę i zapraszam ponownie 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *