PALUSZKI SEROWE

przez | 11 maja 2021


Smażone paluszki serowe to bardzo fajna przekąska. Co prawda paluszki serowe nie należą do dań dietetycznych, ale są pyszne, więc od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Na pewno najlepiej smakują z sosem, np. pomidorowym albo z żurawiną. Paluszki serowe, to prawdziwa gratka dla wielbicieli rozpuszczonego, ciągnącego sera. Ważne, aby starannie panierować ser, inaczej będzie wyciekać podczas smażenia. Do zrobienia paluszków serowych polecam twardą, żółtą mozzarellę. Warto się skusić 🙂
Przepis:
250 gr żółtej mozzarelli w kawałku
1/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki tartej bułki
szczypta soli, pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego

olej do smażenia

Ser kroimy w słupki grubości 1,5 cm. Jajko doprawione lekko solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą wymieszaną z kminem umieszczamy w osobnych talerzach. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki sera panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, następnie jeszcze raz w jajku i bułce, dociskamy panierkę. Smażymy na złoto partiami, tak aby paluszki swobodnie pływały w oleju, wyjmujemy, przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy, smacznego 🙂

18 komentarzy do „PALUSZKI SEROWE

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *