ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI


Rolada biszkoptowa z kremem cytrynowym i borówkami amerykańskimi, to pyszny deser, trochę w dekadenckim stylu. Biszkopt jest bardzo lekki i puszysty, krem cytrynowy aksamitny i wyrazisty w smaku, borówki amerykańskiego dodają koloru i charakteru. Dekoracja z bitej śmietany dodaje lekkości. Rolada to nie jest ciasto fit, więc jeśli jesteście na diecie, to nie wiem, czy wytrzymacie, żeby nie spróbować, bo jest rolada jest po prostu pyszna. Niestety nie mam wprawy w roladach i nie jest idealnie zrolowana, ale nadrabia smakiem. Roladę zrobiłam na moje urodziny zamiast klasycznego tortu i to był bardzo dobry pomysł, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(biszkopt)
4 jajka w temperaturze pokojowej
75 gr cukru pudru
100 gr mąki pszennej
20 gr roztopionego i wystudzonego masła
(krem cytrynowy)
2 sparzone duże cytryny
75 gr cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 gr masła
125 gr mascarpone w temperaturze pokojowej

100 gr borówek amerykańskich
bita śmietana do dekoracji

Najpierw przygotowujemy krem. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła i mascarpone, podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą. Gdy krem zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystego naczynia, gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Blaszaną formę do pieczenia o wymiarach 34 na 24 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do dużej szklanej miski, dodajemy cukier, miskę stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą (miskę od wody musi oddzielać kilka cm), ubijamy jajka mikserem na dużych obrotach przez około 3 – 4 minuty, zestawiamy miskę i dalej ubijamy jeszcze przez kolejne 3 – 4 minuty. Dodajemy przesianą mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i powoli mieszamy silikonową szpatułką. Na koniec dodajemy masło też w 3 partiach, delikatnie mieszając. Przekładamy masę do formy, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 – 12 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, na blacie rozkładamy ściereczkę kuchenną, przekładamy biszkopt na ściereczkę papierem do góry, delikatnie odlepiamy papier, zwijamy biszkopt ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem cytrynowy ubijamy mikserem z mascarpone na gładką masę, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy roladę, smarujemy kremem, zachowując około 2 cm wolnego brzegu, układamy borówki (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy roladę, posypujemy odrobiną cukru pudru, dekorujemy bitą śmietaną i borówkami. Podajemy od razu pokrojoną na plastry lub przechowujemy w lodówce, smacznego 🙂

43 odpowiedzi do “ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI”

  1. W styczniu pierwszy raz robiłam roladę biszkoptową w ramach prezentu urodzinowego dla mojej mamy. Wyszła pyszna, więc i Twoją wersję chętnie przygotuję. Na pewno będzie okazja 🙂

  2. Wszystkiego co najlepsze z okazji urodzin 🙂
    I właśnie, że mnie się ta rolada podoba. Wygląda jak prawdziwa i mówi: niech te z cukierni się przy mnie schowają 🙂

  3. Wygląda przepysznie. Rolady nigdy jeszcze nie robilam,ale pamiętam że jak chodziłam do szkoły to moja mama robiła czasami w niedzielę truskawkowa roladę ale pamiętam, że miała dużo zabawy z zawijaniem i trochę jej schodzilo.

  4. Zrobiłam tą roladę, pyszna ,ale wg.mnie za dużo cytryny aż w oczy szczypało. Następnym razem zrobię z 1 cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.