PASTA KANAPKOWA Z SARDYNEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 22 lutego 2021


Pasta kanapkowa, to prosty sposób, żeby odejść od nudnych kanapek. Często eksperymentuję z różnymi składnikami past kanapkowych. Pasta z sardynek ma wyrazisty smak i pasuje do chleba, tostów, albo można ją podać na plasterkach ogórka, takie tartinki są lekkie i orzeźwiające. Pasuje idealnie na kolację lub jako przekąska. Pastę robi się błyskawicznie, więc to może być również niebanalna i apetyczna przekąska dla niespodziewanych gości. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
2 puszki sardynek w oleju (każda o wadze 110 gramów)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
50 gr miękkiego masła
100 gr kremowego serka
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

5 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w małe kawałki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Wszystkie składniki oprócz pomidorów i natki dokładnie miksujemy na gładką pastę, dodajemy pomidory i natkę, mieszamy łyżką, wstawiamy pastę na godzinę do lodówki. Przed podaniem możemy posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

27 myśli nt. „PASTA KANAPKOWA Z SARDYNEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

  1. ustiva

    brzmi niezle 😉 tez czesto, gdy znajomi wpadaja z niezapowiedziana wizyta, na stol serwuje kanapeczki z pasta. u mnie czesto jest z awokado albo zielonego groszku ;p mysle, ze na Twoja tez sie skusze 😀 sardynki lubie 😀

    Odpowiedz
  2. Lonna

    Bardzo lubię wszelkie pasty kanapkowe, więc tej również bym nie odmówiła, zwłaszcza że wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.