FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI, SEREM I POMIDOREM

przez | 28 lutego 2021


Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami, serem i pomidorem, to jeden ze sposobów na podanie kurczaka w ciekawy sposób. Proste i smaczne danie, z jednej strony nic skomplikowanego, a z drugiej dzięki dodatkom powstał fajny i niebanalny obiad. Warto wybierać filety z piersi kurczaka zagrodowego, wtedy mięso jest lepsze w smaku i ma bardziej zwartą konsystencję. Zapieczone z pieczarkami, pomidorem i serem od razu wygląda apetycznie. W efekcie mamy ciekawą potrawę na rodzinny obiad, bardzo smaczną i ładnie się prezentującą. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 piersi kurczaka
3 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz
1 duży pomidor pokrojony na plasterki
150 gr pieczarek z plasterkach
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta tymianku
50 gr sera żółtego drobno startego (u mnie cheddar)

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pieczarki, lekko solimy, smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 5 minut, aż odparuje woda, dodajemy czosnek, tymianek, smażymy jeszcze przez 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby powstały 4 równe kotlety. Nacieramy papryką, kminkiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek posypujemy połową startego sera, kładziemy plaster pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, układamy pieczarki, posypujemy pozostałym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, wyjmujemy i od razu podajemy, smacznego 🙂

31 myśli nt. „FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI, SEREM I POMIDOREM

  1. Natalia

    Tak sobie myślę, że w sumie mam w domu praktycznie wszystkie składniki. Tylko zamiast pieczarek mam grzyby leśne (zarówno mrożone, jak i suszone), więc myślę, że jakbym zrobiła małą zamianę, to też mogłoby wyjść coś całkiem dobrego…aż spróbuję zrobić takiego kurczaka na tygodniu. 🙂

    Odpowiedz
  2. Paulina P.

    Kurczak to takie mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jestem ciekawa czy taki wariant przypadłby mi smakowo do gustu 🙂

    Odpowiedz
  3. Edyta

    Ja to jestem taka bardziej ,,bezmiesna” 🙂 Ale moja mama oblizuje sie lakomie na widok Twoich zdjec 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.