Smakowita pieczeń rzymska, to proste danie i bardzo uniwersalne. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Najbardziej klasyczna wersja to pieczeń rzymska z jajkiem, ale można też urozmaicić pieczeń, np. sezonowymi warzywa, albo suszonymi owocami, w tej wersji to pieczeń rzymska z suszoną śliwką. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku i kminu rzymskiego. Do pieczeni możemy podać ulubiony sos, np. tzatziki, czosnkowy lub pomidorowy. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
600 gr mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 jajko surowe
3 – 4 łyżki bułki tartej
1 łyżka pikantnego keczupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
około 15 suszonych śliwek
2 łyżki płatków migdałów
Wszystkie składniki oprócz śliwek i płatków migdałów mieszamy dokładnie. Małą formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, połowę mięsa układamy w formie, na to układamy na środku suszone śliwki, przykrywamy pozostałym mięsem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 10 minut, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂
Tym razem nie jest to przepis dla mnie, ale może kiedyś i ja z niego skorzystam. 😉
Prawie jak ciasto wygląda
ależ apetyczna!
Bardzo dziękuję 🙂
M
Wygląda wspaniale 🙂
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
O, pieczeń rzymska w wersji na bogato 🙂 Prezentuje się tak pięknie, że muszę ją kiedyś zrobić na jakąś uroczystą kolację.
Serdecznie polecam 🙂
M
Pysznie się prezentuje Madziu 🙂
Ładnie wygląda pod pierzynką z migdałów 🙂
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to keks, którego nie lubię 🙂 A tu takie miłe zaskoczenie, bo pieczeń uwielbiam! Ta prezentuje się wyjątkowo, na bogato i bardzo apetycznie :))
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda bardzo smacznie! Z chęcią bym spróbowała
Polecam serdecznie 🙂
M
Wyśmienita! <3 Od samego patrzenia zgłodniałam 🙂
o rany jak pysznie wygląda
Ale apetycznie wygląda 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, z migdałami i suszonymi śliwkami musi smakować niesamowicie:)
Gorąco polecam 🙂
M
Wygląda pysznie
Muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie 🙂
Przygotowana przez Ciebie pieczeń, udekorowana migdałowymi płatkami, wygląda wspaniale. Od czasu do czasu i ja przygotowuję podobną, z tą różnicą, że wykorzystuję mięso z indyczego udźca.
Nie wiem, czy zrobię. Przez Ciebie mój mąż ciągle chce pasztetu ze śliwką 😉
Ha ha, małe uzależnienie 😉
M
A tak jeszcze nie robiłam, wygląda smakowicie 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam pieczenie ze śliwką 🙂
Twoja prezentuje się cudownie 🙂
Ależ obłędnie wygląda 🙂
Mniam 🙂